Krivokapić: Nisu mi mentori ni Beograd, ni Rusija, ni Amfilohije
18.09.2020 Beograd

Krivokapić: Nisu mi mentori ni Beograd, ni Rusija, ni Amfilohije

Krivokapić: Nisu mi mentori ni Beograd, ni Rusija, ni Amfilohije Foto: AP/ Risto Božović
Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je da nema mentora ni u Beogradu, ni u Rusiji i da mu mentor nije ni mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je da nema mentora ni u Beogradu, ni u Rusiji i da mu mentor nije ni mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.

U intervjuu za Dojče vele, Krivokapić je rekao da su tri koalicije koje su u zbiru osvojile tesnu većinu u parlamentu na izborima 30. avgusta potpisale sporazum koji je garant da će nova vlada Crne Gore zadržati prozapadni kurs.

"Ako je potpisan ugovor sa NATO, mi smo spremni da poštujemo sve što je dogovoreno i što predstavlja interes tog velikog Atlantskog saveza. Potpisali smo sporazum koji je obavezujući i koji nije mrtvo slovo na papiru, nego upravo garancija onoga što Zapad od nas očekuje", kazao je Krivokapić.

Povodom odnosa prema nezavisnosti Kosova, Krivokapić je rekao da nova crnogorska vlada, "dok je u povoju, neće praviti nikakvu egzibiciju u bilo kom smeru, nego će se okrenuti ka unutrašnjim problemima" zemlje.

O pisanju nemačkih listova da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pobedu njegove koalicije predstavio kao svoju i da će Beograd ubuduće na Crnu Goru imati isti uticaj kao na Srbe u BiH, Krivokapić je naveo da ga "ne interesuju stavovi pojedinih lidera koji pokušavaju svaku situaciju da prikažu kao svoju pobedu".

"Ovo je pobeda crnogorskog naroda koji je jasno iskazao šta želi. Mi želimo pomirenje po svim osnovama sa svima i ne možemo mi da ugrozimo nikoga", kazao je.

Krivokapić, koji se pominje kao mogući naredni premijer, rekao je da izvesni krugovi "spinuju neverovatnu poruku" da je jedini čovek stabilnosti na prostorima Crne Gore njen dugogodišnji lider Milo Đukanović, aktuelni predsednik države, i da to "niko od građana ne može da prihvati kao pravu meru istine".

On je kazao i da "ne bi voleo da se bavi nagađanjima i hipotezama" oko toga da bi Zapad, ukoliko njegova vlada napravi samo jedan korak u pogrešnom smeru, ponovo mogao da stane na stranu Đukanovića.

"Mislim da je to nešto što ja ne umem da prepoznam, zašto je gospodin Đukanović toliko bitan Zapadu. Ako ste zaduženi kod određenih krugova, onda vi imate i obaveze prema njima. Ja nemam nikakvo zaduženje, nemam ni mentora, niti u Beogradu, niti u Rusiji, a mentor mi nije ni njegovo pravosveštenstvo mitropolit Amfilohije", naveo je Krivokapić.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti, koji je podstakao višemesečne proteste u crnogorskim gradovima, Krivokapić je ocenio da država treba da bude garant dobrih odnosa, a ne stvaranja podela.

"I to je najveća podela u poslednjih 75 godina koja se desila u Crnoj Gori, a koja je ipak dostojanstveno i mirno završena", naveo je.

Na tvrdnje da je problem u tome što Srpska pravoslavna crkva negira postojanje crnogorskog identiteta i Crne Gore kao države, Krivokapić odgovara da je "apsolutno tačno da Srbi koji žive u Crnoj Gori nisu pali s neba i da nisu došli iz nekih drugih krajeva".

"Isto tako negativno doživljavam da neko kaže da je matica Srba Srbija. To je čini mi se jedan trenutak koji je neko iskoristio i želeo da se postavi kao zaštitnik interesa pojedinačnih grupacija", rekao je Krivokapić.

autor: MĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side