14.09.2017 Zagreb

Krivična prijava protiv Keleminca zbog podsticanja na mržnju i nasilje prema srpskoj manjini

Krivična prijava protiv Keleminca zbog podsticanja na mržnju i nasilje prema srpskoj manjini Foto: pixabay
Protiv predsednika Autohtone-hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražena Keleminca podneta je krivična prijava zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje prema srpskoj nacionalnoj manjini, posle dva slučaja paljenja nedeljnika "Novosti" ispred prostorija Srpskog narodnog veća (SNV) u centru Zagreba.

Kako se navodi u današnjem saopštenju ;Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, policija je krivičnu prijavu podnela državnom tužilaštvu nakon kriminalističkog istraživanja u kojem je utvrđfeno da se u Keleminčevom "ponašanju i činjenju" stiču "sva bitna obeležja krivičnog dela javnog podsticanja na mržnju i nasilje, iz člana 325.

Krivičnog zakona, usmerenog prema određenoj grupi u konkretnom slučaju, srpskoj nacionalnoj manjini".Nakon drugog slučaja paljenja "Novosti", u utorak 12. septembra policija je izvestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv Keleminca koji je "Novosti" ispred sedništa SNV zapalio i 2. septembra, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Na protestu koji je u utorak okupio desetak članova desničarske, vanparlamentarne A-HSP, Keleminec je optužio "Novosti" da šire mržnju, a njihove naslovnice poput "Lepa naša lepo gori" i "Žarimo i palimo" nazvao je terorističkim činom. Kazao je i da je A-HSP podneo krivičnu prijavu državnom tužilaštvu protiv SNV-a zbog podsticanja na rasnu i etničku netrpeljivost.

Keleminec tvrdi da je spaljivanje novina bilo poruka hrvatskoj vlasti da prekine da finansira "Novosti" s 3,2 miliona kuna godišnje jer to nisu "Novosti" srpske manjine, nego "feralovaca" (ugašeni nedeljnik Feral tribune) koji su uvek bili protiv Hrvatske.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side