05.12.2019 Trst

Konferencija: Raste broj migranata na balkanskoj ruti, potreban sveobuhvatan pristup

Konferencija: Raste broj migranata na balkanskoj ruti, potreban sveobuhvatan pristup Foto: Beta / AP
Broj migranata na takozvanoj balkanskoj ruti raste i neophodan je sveobuhvatan pristup problemu ilegalne migracije, ocenili su danas u Trstu učesnici konferencije o saradnji u prevenciji bezbednosnih rizika u Jugoistočnoj Evropi.

Na panelu "Ilegalne migracije" konferencije koju organizuje Savet za regionalnu saradnju (RCC) zvaničnik Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) Borut Erzen rekao je da postoji mogućnost da migranti ostanu duže vreme zaglavljeni na Zapadnom Balkanu, u neadekvatnim uslovima.

Erzen je kazao da je potrebno baviti se uzrocima migracija i dodao da ljudi neće prestati da emigriraju iz zemalja kao što su Pakistan i Bangladeš dok se ekonomski uslovi u njima ne poboljšaju.

Direktor ljubljanske kancelarije Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Programa DCAF za graničnu bezbednost u Jugoistočnoj Evropi Anton Travner rekao je da se u Unsko-sanskom kantonu Bosne i Hercegovine trenutno nalazi oko 8.000 migranata.

Travner je kazao da su organizovane kriminalne grupe zaradile oko 40 miliona evra prebacivanjem tih migranata, pošto u proseku zarađuju 5.000 evra po čoveku.

Inspektorka odseka srpske policije za suzbijanje prekograničnog kriminala Nedeljka Petronijević rekla je da je u Srbiji ove godine pronađeno 13.196 migranata, od kojih je 11.996 izrazilo želju za azilom, iako, kako je kazala, veliki broj njih nema nameru da ostane u Srbiji.

U 2018. i 2019. najviše migranata u Srbiji bilo je iz Avganistana (40 odsto), iz Sirije (20 odsto) i iz Pakistana (15 odsto), navela je Petronijević.

Ona je rekla da su tri glavne ulazne tačke migranata u Srbiju na granici sa Severnom Makedonijom, Bugarskom i Albanijom, a da migranti i dalje najviše iz Srbije odlaze u Mađarsku, a zatim u Hrvatsku.

Šef policije u italijanskom gradu Trstu Đuzepe Petronci naveo je da prethodnih godina raste broj migranata koji preko Italije prelaze iz zemalja bivše Jugoslavije u zemlje Zapadne Evrope.

Petronci je rekao da je do 2018. rastao broj maloletnika bez pratnje u provinciji Trst, od kojih je najveći broj sa Kosova, a da je ove godine njihov broj neznatno opao.

On je dodao da je u Trstu u 2019. godini podneto 2.050 zahteva za azil, a prošle godine 1.811.

Od septembra 2017. vođene su brojne istrage krijumčarenja migranata u Italiji i uhapšeno je 16 krijumčara, naveo je Petronci.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side