10.12.2018 Sarajevo

Komšić: Nije dobro to što Hrvatska radi BiH

Komšić: Nije dobro to što Hrvatska radi BiH Foto: prtscr ytb
Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da ono što Hrvatska radi Bosni i Hercegovini (BiH) "nije dobro", jer to umanjuje međusobno poverenje dve zemlje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta BiH.


"Dobrosusedski odnosi BiH i Hrvatske treba da se zasnivaju na međusobnom uvažavanju i poverenju, posle čega se mogu otvoriti sva pitanja o kojima kao susedi treba da razgovaramo", izjavio je Komšić za regionalnu N1.

On je rekao da ovo što sada radi Hrvatska "nije dobro", ocenivši da ona na taj način "poništava međusobno poverenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta BiH, kroz negiranje njene suverene vlasti izabrane na izborima".

Posle zajedničkog pisma trojice bivših visokih predstavnika u BiH povodom uplitanja Hrvatske u unutrašnje odnose u BiH usledile su brojne reakcije, a hrvatski premijer Andrej Plenković i ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske naveli su da Hrvatska ne može odustati od "problema svog naroda" u svakoj zemlji.

Trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini, Kristijan Švarc - Šiling, Pedi Ešdaun i Karl Bilt uputili su otvoreno pismo visokoj predstavnici Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federiki Mogerini i ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU u kojem su izrazii zabrinutost zbog, kako su istakli, neprestanog mešanja Hrvatske u političke poslove u BiH.

Oni su kao primer naveli pokušaj negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Protivkandidat Komšiću na izborima 7. oktobra bio je lider HDZ BiH Dragan Čović, ali je Komšić dobio više glasova.

HDZ BiH tvrdi da je Komšić pobedio zahvaljujući glasovima bošnjačkih glasača i da zato nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side