14.01.2019 Skoplje

Komersant: Ustavne izmene Makedoniji otvaraju put u NATO i EU

Komersant: Ustavne izmene Makedoniji otvaraju put u NATO i EU Foto: Beta / AP / Boris Grdanoski
Makedonski parlament je podržao promenu imena te zemlje u Republika Severna Makedonija, čime su joj otvorili i put prema NATO i EU, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List, međutim, piše da su se sada pojavile poteškoće u grčkom parlamentu, koji takođe treba da ratifikuje makedonsko-grčki sporazum, jer su iz vladajuće koalicije izašli poslanici partije "Nezavisni Grci". 

"Usvajanje ustavnih promena u parlamentu označava ne samo ratifikaciju sporazuma sa Grčkom i novo ime zemlje, koja se sada zove Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Poslanici su u suštini otvorili republici put u NATO i EU. Prošlog leta je Alijansa pozvala Makedoniju u svoje redove, a Evropska unija je spremna da sredinom ove godine započne pregovore o ulasku - u oba slučaja uz uslov da se realizuje sporazum sa Grčkom", piše dnevnik.

Komersant navodi da je neimenovani evropski diplomatski izvor na Balkanu potvrdio da već u februaru NATO namerava da potpiše sa Skopljem protokol o ulasku i da će posle ratifikacije svih članova Alijanse, postati 30. zemlja članica.

"Nije čudno što su usvajanje izmena pozdravili u NATO, EU i SAD, nazvavši taj događaj 'istorijskim'. U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova taj proces su ranije nazvali 'prljavim manipulacijama', izjavivši da su neophodni glasovi u makedonskom parlamentu 'bili obezbeđeni ucenama, pretnjama i potkupljivanjem opozicionih poslanika'", piše list.

Komersant ocenjuje da prihatanje ustavnih izmena može imati još jednu posledicu, važnu ne samo za tu balkansku državu, i dodaje da po mišljenju regionalnih eksperata, to može da utiče na davanje autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

List piše i da je većina balkanskih eksperata uverena da će Zapad postići podršku sporazuma sa Makedonijom u grčkom parlamentu.

 

FT: Rasprave u Grčkoj zbog sporazuma sa Skopljem nova prepreka na putu ka EU

Premijer Grčke Aleksis Cipras suočava se ove nedelje sa glasanjem o poverenju vladi pošto se koalicioni partner njegove Sirize povukao iz vlade zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom o promeni imena, piše danas Fajnenšel tajms (FT) uz ocenu da je ulog visok ne samo za Ciprasa, već i za Skoplje, i za Balkan i za EU.

Bilateralni sporazum Atine i Skoplja usaglašen prošle godine kojim se previđa da grčki sused promeni ime u Republika Severna Makedonija okončao bi gotovo tri decenije star spor koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije i otvorio put Skoplju da se pridruži NATO i EU što bi predstavljalo podsticaj i za pet zapadnobalkanskih suseda koji takođe žele da se pridruže evropskom bloku, navodi britanski list.

Navodeći da Cipras sada mora da se bori za većinu u parlamentu gde njegova partija ima 146 od 300 mesta, FT dodaje da bi Ciprasov neuspeh doveo u sumnju dogovor o preimenovanju Makedonije, koji je u petak odobrio makedonski parlament ali je potrebno da ga ratifikuje i grčka strana.

List podseća da je postizanje sporazuma o rešavanju spora oko imena, koji su u junu postigli grčki i makedonski premijer, bilo od ključnog značaja i za dogovor o početku pregovora o pristupanju EU sa Skopljem, uprkos zabrinutosti nekih članica zbog vladavine prava i organizovanog kriminala.

Pristalice proširenja EU već vode bitku da ubede skeptične zemlje poput Francuske i Holandije da je Makedonija ostvarila konkretan napredak u reformama koje su potrebne za početak pristuponih pregovora. Rasparava u Atini sada preti kao dodatna neželjena prepreka za one u EU koji žele da prigrle svoje zapadnoblaknaske susede dok Britanci - verovatno - odlaze, piše FT.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side