12.01.2018 | 10:34h ► 14:48h Moskva

Komersant: Rešenje za ime Makedonije dovodi do geopolitičkih promena na Balkanu

Komersant: Rešenje za ime Makedonije dovodi do geopolitičkih promena na Balkanu Foto: Beta, AP
Makedonija i Grčka su blizu rešenja za ime makedonske države, a konačan dogovor će dovesti do ozbiljnih geopolitičkih promena na Balkanu, jer će Skoplje verovatno dobiti poziv za ulazak u NATO, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da konačan dogovor o imenu makedonske države može biti postignut naredne nedelje u Njujorku. Da nova runda pregovora može biti odlučujuća, svedoče i konsultacije koje je u Atini imao potpredsednik makedonske vlade Bujar Osmani, dodaje list.

"Rešavanje 25-ogodišnjeg spora Skoplja i Atine neće samo ukinuti ključni problem u njihovim odnosima, već će imati i ozbiljne geopolitičke posledice za region", ocenjuje list.

Komersant podseća da su na samitu NATO u Bukureštu 2008. godine, zemlje Alijanse obećale Makedoniji članstvo čim bude rešeno pitanje njenog imena.

"To znači da će Skoplje dobiti poziv već u julu na narednom samitu NATO, a da će kroz godinu dana postati i 30. članica Alijanse", zaključuje list.

 

Predsednik grčkog parlamenta: Optimista sam u pogledu rešenja spora sa Skopljem

Predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis danas je izrazio optimizam u pogledu rešavanje spora sa Skopljem oko imena makedonske države i rekao da sada postoji velika šansa koja ne sme da bude propuštena.

"To pitanje se odlaže već dugi niz godina. Ovo je važna prilika za rešenje koja može da se iskoristi i ja sam optimista", rekao je Vucis grčkoj nacionalnoj televiziji ERT.

Na pitanje da li postoji interes drugih strana da se pronađe rešenje Vucis je odgovorio da su svi zainteresovani da se to pitanje zatvori, a posebno EU, NATO i susedne zemlje, prenela je makedonska agencija Meta.

Povodom suprotnih stavova Panosa Kamenosa, lidera Nezavisnih Grka, manjeg koalicionog partnera u vladi, Vucis je rekao da ne očekuje probleme i da će se postići jedinstvo vlade i parlamentarne većine vezano za mogući dogovor o pitanju imena Makedonije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side