Komemoracija porodici Zec u Zagrebu
07.12.2019 Zagreb

Komemoracija porodici Zec u Zagrebu

Komemoracija porodici Zec u Zagrebu Foto: pixabay
Komemoracija članovima porodice Zec ubijenim u Zagrebu na današnji dan 1991. održana je u glavnom gradu Hrvatske, a organizatori su najavili da će od gradskih vlasti tražiti imenovanje trga ili ulice po 12-godišnjoj Aleksandri Zec.

Iz Centra za suočavanje s prošlošću Documenta i Srpskog narodnog vijeća (SNV) poručili su na komemoraciji da će biti istrajni u tome da Aleksandra Zec dobije svoj trg ili ulicu do 30. godišnjice ubistva tj. do 7. decembra 2021. godine, prenela je agencija Hina.

Takođe će od gradskih vlasti tražiti da se mesto ubistva Aleksandre i Marije Zec, planinarski dom Adolfovac na Sljemenu očisti i da se postave klupice, uredi i označi staza na sljemenskoj cesti, te da se postavi spomen ploča.

Podsetili su da su zločin počinili pripadnici specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, tzv. Merčepovci, koji su nešto iza 23 sata, 7. decembra došli ispred kuće porodice Zec na Trešnjevki te u pokušaju bekstva hicima u leđa usmrtili 38-godišnjeg Mihajla Zeca.

Marija i Aleksandra, koje su svedočile ubistvu Mihajla Zeca, odvedene su kombijem do Adolfovca gde su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgoreo.

Nedugo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali je na suđenju da nisu imali advokata, i sud nije uvažio njihove prethodne iskaze te su oslobođeni.

Aleksandra, Marija i Mihajlo Zec sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Jedan od inicijatora komemoracije, novinar i urednik portala Autograf Drago Pilsel poručio je da je "epizoda njihova ubojstva jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije".

"Neki od ubica su kasnije napredovali u karijeri, te čak bili odlikovani od tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, a to dovodi u pitanje odbrambeni karakter Domovinskog rata", ustvrdio je Pilsel na komemoraciji.

Upravnica Documente Vesna Teršelič upitala je političare i hrvatske građane "hoće li znati i pamtiti, ne samo žrtve Domovinskog rata, za koje Sabor donosi poseban datum u kalendaru, nego hoće li se pamtiti i sva deca, njih više od 400, ubijena u Domovinskom ratu".

U ime SNV-a govorio je Saša Milošević koji je istaknuo da je razdoblje '90-ih godina bilo, ne samo slavno, već i vrlo tužno, crno, tragično i sramotno razdoblje hrvatske istorije.

Predstavnici Documente i SNV-a postavili su venac i zapalili tri sveće, građani su stavljali ruže, i odata je pošta ubijenima minutom ćutanja.

Na komemoraciji su bili i Zoran Pusić u ime Antifašističke lige i Građanskog odbora za ljudska prava i predsednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side