20.03.2018 | 12:25h ► 13:55h Skoplje

Kocijas poslao u Skoplje nacrt predloga sporazuma sa Makedonijom

Kocijas poslao u Skoplje nacrt predloga sporazuma sa Makedonijom Foto: pixabay.com
Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas boraviće u zvaničnoj poseti Makedoniji u četvrtak i petak, 22. i 23. marta, saopštilo je danas makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.


Kako se navodi u saopštenju, grčka delegacija predvođeja Kocijasom u četvrtak će stići na Međunarodni aerodrom Skoplje.

Kocjas je ranije odbijao da u Skoplje dođe avionom jer je aerodrom nosio ime "Aleksandar Veliki".

Vlada Makedonije je u februaru preimenovala skopski aerodrom u znak dobre volje i posvećenosti pregovorima sa južnim susedom.

Nakon susreta u Skoplju šefovi diplomatije Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas ponovo će se u naredni petak 30. marta sresti u Beču, zajedno sa posrednikom UN u pregovrima u sporu oko imena Makedonije Metjuom Nimicom.

Kocijas je je za grčku državnu televiziju ERT izjavio da je već poslao je u Skoplje nacrt predloga za rešenje spora oko imena Makedonije.

"Tekst koji sadrži grčke predloge i agendu za buduću saradnju poslat je u Skoplje", rekao je Kocijas, uz ocenu da će taj predlog doneti koristi obema stranama.

Makedonski premijer Zoran Zaev juče je ocenio je da su predstojeći razgovori sa Kocijasem u Skoplju i sastanak šefova diplomatije dve zemlje sa Nimicom mogućnost za približavanje rešenju dvoipodecenijskog problema koji Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije.

Prema pisanjima grčkih medija, grčki predlog sporazuma za rešenje spora sa Makdonijom na 20 strana ima 55 paragrafa sa svim otvorenim pitanjima.

Kocijas je ranije naveo da taj predlog nije tipa "uzmi ili ostavi", kao i da će makedonska strana moći da stavi primedbe.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side