Kapetan broda koji se sudario u Mađarskoj već imao nesreću ove godine
06.06.2019 Budimpešta

Kapetan broda koji se sudario u Mađarskoj već imao nesreću ove godine

Kapetan broda koji se sudario u Mađarskoj već imao nesreću ove godine Foto: Beta / AP
Ukrajinski kapetan, uhapšen posle sudara njegovog broda za krstarenje u Budimpešti na Dunavu s malim lokalnim turističkim brodom, na kojem se 28 ljudi udavilo ili nestalo, već je bio uključen u jedan sudar u Holandiji ranije ove godine, saopštilo je danas mađarsko tužilaštvo.

Tužilaštvo je potvrdilo izveštaje mađarske štampe prema kojima je brod kapetana Jurija C. (64) učestvovao u sudaru s tankerom na reci Šeldi kod holandskog mesta Ternezen, 1. aprila.

Evropska pravosudna agencija Eurojust potvrdila je da je kapetan koji je osumnjičen da je izazvao nesreću u Holandiji 1. aprila, ista osoba koja je osumnjičena za nesreću u Budimpešti u maju.

U Holandiji se na reci Šildi rečni brod za krstarenje "Viking Idun" sa 171 putnikom sudario s tankerom usred noći. U toj nesreći niko nije povređen, ali je brod za krstarenje pretrpeo veliku štetu, kažu mediji.

U Budimpešti je 29. maja turistički brod za razgledanje dug 26 metara sa 33 Južnakorejca i dva mađarska člana posade potonuo za samo sedam sekundi posle sudara s rečnim brodom za krstarenje "Viking Sigin" kojim je upravljao ukrajinski kapetan.

Posle sudara u centru Budimpešte, na Dunavu, ispred zgrade Parlamenta Mađarske, samo sedam osoba je spaseno.

Ukrajinskom kapetanu je određen pritvor i optužen je za kriminalni nehat na javnom pomorskom putu.

Do sada su iz Dunava izvučena 17 tela nastradalih u toj nesreći, a 11 osoba se i dalje vodi kao nestalo.

Izuzev jedne osobe čiji se identitet još utvrđuje, sve žrvtve su Južnokorejci.

Mađarski i južnokorejski ronioci poslati na mesto nesreće, čekaju da se spusti nivo vode Dunava da bi mogli da planiraju izvlačenje potonulog turističkog broda koji se nalazi na dubini od oko sedam metara.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side