19.02.2018 | 17:11h ► 18:24h Zagreb

Kabinet Grabar Kitarović: SNV kao i svi ima pravo da traži ostvarivanje prava

Kabinet Grabar Kitarović: SNV kao i svi ima pravo da traži ostvarivanje prava Foto: prtscr ytb
Kabinet predsednice Hrvatske saopštio je danas da Srpsko narodno veće (SNV) kao i svi drugi ima pravo da traži ispunjenje prava, ali da u slučaju da to zahteva izmenu zakona, treba da se obrati Vladi i Saboru.

SNV je na svojoj Velikoj skupštini prošle nedelje objavilo izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj u kojoj se ocenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba nije unapređen i u 13 tačaka se navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

U odgovoru agenciji Hina za komentar na zahtev SNV-a, kabinet predsednice Kolinde Grabar Kitarović naveo je da u Hrvatskoj "kao demokratskoj državi svako ima pravo postaviti zahtev za ispunjenje prava koja smatra važnima", što važi i za SNV, ; ali i da "isto tako svako ih ima pravo podržavati ili ne podržavati".

"U meri u kojoj bi ispunjenje tih zahteva pretpostavljalo izmene zakona ili donošenje novih, za to su nadležni Vlada Hrvatske i merodavna tela Hrvatskog sabora", kaže se u saopštenju iz kancelarije predsednice Hrvatske.

SNV je prošle nedelje navelo da su Srbi ;i nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, i da očekuje ;i traži ;od Vlade i institucija da zaustave ;taj trend.

Takođe je ocenilo da očekuje dosledno sprovođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice i ocenilo da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina ;nije u skladu s Ustavom, "jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mestima".

SNV je navelo da "institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko veće opština, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

 

Vlada Hrvatske o zahtevu SNV-a za status manjinske samouprave za Srbe

Vlada Hrvatske je danas saopštila da ne predviđa promenu statusa tela srpske zajednice čija je organizacija zatražila status manjinske samouprave za Srbe.

Srpsko narodno veće (SNV) je na svojoj Velikoj skupštini prošle nedelje objavilo izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj u kojoj se ocenjuje da položaj Srba nije unapređen u proteklih pet godina, a među 13 tačaka sa zadacima u borbi za prava, nalazi se i zahtev da institucije srpske zajednice dobiju status manjinskih samouprava.

U odgovoru na pitanje agencije Hina, Vlada Hrvatske je navela da "promoviše uvažavanje i saradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava".

"Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017-2020, koje je donela Vlada u saradnji s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, ne predviđaju promenu pravnog statusa tela srpskih/manjinskih zajednica", navela je Služba za odnose s javnošću Vlade Hrvatske.

Prethodno je kabinet predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović saopštio je da SNV, kao i svi drugi, ima pravo da traži ispunjenje prava, ali ako to zahteva izmenu zakona, treba da se obrati Vladi i Saboru.

SNV je prošle nedelje navelo da su Srbi nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, i da očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave ;taj trend.

Takođe je ocenilo da očekuje dosledno sprovođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice i ocenilo da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina ;nije u skladu s ;Ustavom, "jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mestima".

SNV je navelo da "institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko veće opština, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side