Još devet zaraženih u Severnoj Makedoniji, ukupno 85
21.03.2020 Beograd

Još devet zaraženih u Severnoj Makedoniji, ukupno 85

Još devet zaraženih u Severnoj Makedoniji, ukupno 85 Foto: AP
U Severnoj Makedoniji je reigistrovano devet novih slučajeva zaraze korona virusom, te je ukupni broj u podne iznosio 85, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Ti slučajevi su u šest gradova: Skoplju, Debru, Štipu, Kavadarcima, Gostivaru i Ohridu.

Stanje pacijenata u Klinici za infektivne bolisti u Skoplju je, dodao je, "nepromenjeno u odnosu na juče".

"Jedna pacijentkinja koja je na respiratoru, je u kritičnom stanju, troje je sa oblikom teške pneumonije, ali su stabilno, a ostali su s lakšom kliničkom slikom. Svi koji su na kućnom lečenju su u stalnom kontaktu s lekarima sa klinike", napisao je Filipče na Fejsbuku gde redovno objavljuje podatke.

Prethodno je najavio da će od danas Ministarstvo zdravlja zbog porasta broja obolelih samo jednom dnevno objavljivati podatke o stanju do 12.00 sati, a podaci će se odnosti na prethodna 24 sata.

Od ukupnog broja obolelih u Severnoj Makedoniji, u Skoplju ih je 49, u Debru 30, u Štipu i Kavadarcima po dva, a u Gostivaru i Ohridu po jedan.

U samoizolaciji je 3.787 građana.

Do sada je jedan pacijent izlečen - 50-godišnja Skopljanka koja je bila i prvi potvrđeni slučaj.


Severna Makedonija zatražila pomoć EU

Vicepremier Severne Makedonije za evropska pitanja, Bujar Osmani, danas je pismom od komesara EU za upravljanje krizama, Slovenca Janeza Lenarčiča, zatražio aktiviranje Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu za Severnu Makedoniju.

"Za sada mere koje preuzima Vlada u borbi protv pandemije kovid 19 daju efikasne rezultate, ali s obzirom na broj obolelih u peridu koji predstoji, biće nam potrebna dodatna medicinska sredstva, materijal i oprema za odgovarajuću terensku aktivnost, za šta računamo na sisteme i pomoć mehnizma za civilnu zaštitu EU", napisao je Osmani.

U saopštenju Sekretarijata za evropska pitanja se navodi da je Severna Makdonija članica Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu čiju je pomoć koristila u vreme poplava u skopskom regionu 2016. godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side