Jordan Kamčev svedočio u slučaju Reket
26.08.2019 Skoplje

Jordan Kamčev svedočio u slučaju Reket

Jordan Kamčev svedočio u slučaju Reket Foto: pixabay
Makedonski biznismen Jordan Kamčev koji se sam prijavio kao oštećeni, danas je u Tužilaštvu za organizovani kriminal Severne Makedonije ispitivan u slučaju istrage za iznudu nazvanu "Reket".

Prema informacijama iz tužilaštva, Kamčev je pozvan kao svedok u istrazi koja je otvorena 15. jula i u kojoj su do sada tri osobe osumnjičene.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije dalo dodatne informacije o svedočenju Kamčeva, inače provosumnjičenog u istrazi "Imperija" koju protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovre i koja je dovela do afere "Reket".

U istrazi "Reket" za iznudu novca od Kamčeva za bolji tretman u istrazi "Imperija" osumnjičeni su čelnik kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski (Boki 13), skopski biznismen Zoran Milevski i specijalna tužiteljka Katica Janeva.

Prema istrazi, Janeva je dozvolila dvojici osumnjičenih da trgujući uticajem koji na nju ima "Boki 13", s kojim je u prijateljskim odnosima, uzmu milion i po evra od biznismena Jordana Kamčeva, u zamenu za "povoljniji položaj u istrazi" slučaja "Imperija" koju vodi njeno tužilaštvo.

Za to je dobila nameštaj u vrednosti od 298.000 denara (4.800 evra), koji joj je nabavio jedan od osumnjičenih, ali tužilaštvo tvrdi da će dokazati da je uzela znatno više sume za uslugu.

Specijalna tužiteljka je zloupotrebom položaja u slučaju "Imperija" omogućila da se Kamčevu zatvorski pritvor zameni blažim, kućnim pritvorom, da mu se vrati pasoš, a predložila je i da se osumnjičenom biznismenu da status zaštićenog svedoka i da se prekine istraga, te da se s njim zaključi sporazum da bude optužen za lakša krivična dela i da plati mali iznos štete.

Predistraga u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok im se Janeva u prtvoru u istražnom zatvoru "Skoplje" priključila 21. avgusta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side