12.10.2017 Skoplje

Jedan od napadača u makedonskom parlamentu osuđen na četiri godine zatvora

Jedan od napadača u makedonskom parlamentu osuđen na četiri godine zatvora Foto: pixabay
Krivični sud u Skoplju osudio je danas na četiri godine zatvora Panča Angelova za napad na funkcionerku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Radmilu Šekerinsku tokom upada demonstranata u parlament Makedonije.

Ministarku odbrane Makedonije Radmilu Šekerinsku, koja je tada bila opoziciona poslanica, Angelov (65) je, prema objavljenim televizijskim snimcima, snažno vukao za kosu i gurnuo prema zemlji.

Sudijka Dženeta Bektović je rekla da su kod određivanja kazne prevladale otežavajuće okolnosti, ističući da je krivično delo izvršeno na podmukao način i korišćenjem nemoći žrtve.

Stepen krivične odgovornosti Angelova je podiglo i to što je krivično delo napravljenom u parlamentu i što je Šekerinska u tom trenutku bila poslanica.

"Ceo taj krivični događaj izazvao je strah kod celokupnog makedonskog stanovništva, jer su događanja iz Sobranja 27. aprila prenosili skoro svi mediji", rekla je Bektović.

Kao olakšavajuće okolnosti kod presude Angelovu navela je da je osuđeni u poodmaklom uzrastu od 65 godina i da do sada nije počinio nijedno krivično delo.

Osuđeni Angelov, koji je na prvom ročištu prethodne sedmice priznao krivicu i tražio blažu kaznu, ima pravo da se na presudu suda žali pred Apelacionim sudom.

U nasilju kada su demonstranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, upali 27. aprila u Sobranje nakon što je parlamentarna većina, posle višednevnog ometanja, izabrala predsednika parlamenta, povređeno je više od 100 osoba, među kojima vodeći ljudi tadašnjih opozicionih stranaka.

Među povređenima su bili predsednik SDSM Zoran Zaev, negova zamenica i Radmila Šekerinska, lider Alijanse za Albance Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika i novinara.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side