Janez Janša verovatno mandatar za sastav nove slovenačke vlade
26.02.2020 Ljubljana

Janez Janša verovatno mandatar za sastav nove slovenačke vlade

Janez Janša verovatno mandatar za sastav nove slovenačke vlade Foto: Beta/STA/Tamino Petelinsek
Slovenački predsednik Borut Pahor predložiće parlamentu predsednika Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janšu kao mandatara za sastav nove vlade, pošto su četiri stranke postigle sporazum o formiranju koalicije.


Šef poslaničke grupe SDS Danijel Krivec saopštio je kasno sinoć da su sporazum o koaliciji postigli SDS, Stranka modernog centra (SMC), Nova Slovenija (NSi) i Demokratska partija penzionera (DeSUS).

Nova vladajuća većina ima 48 poslanika u 90-članom parlamentu, ali, kako prenose lokalni mediji, Janša bi kao mandatar mogao dobiti oko 50 glasova jer se računa da će ga podržati i dva manjinska poslanika, predstavnici italijanske i mađarske manjine.

Krivec sinoć nije želeo da govori o raspodeli ministarskih mesta ali se nezvanično saznaje da će šef Stranke modernog centra Zdravko Počivalšek ostati ministar ekonomije, lider DeSUS Aleksandra Pivec poljoprivrede dok bi šef Nove Slovenije Matej Tonin trebalo da bude ministar odbrane.

Pahor danas obavlja drugi krug konsultacija sa šefovima poslaničkih klubova SMC, NSi i DeSUS, kako bi se izbegli prevremeni izbori posle ostavke premijera Marjana Šarec 27. januara.

Pahor odluku o tome koga kandiduje za predsednika buduće vlade parlamentu mora da dostavi do petka, a poslanici bi o tome mogli odlučivati idućeg utorka na redovnoj sjednici.Glasanje o mandataru za sastav nove vlade u slučaju pada ili ostavke prethodne je tajno, a izabran je ako dobije natpolovičnu većinu svih poslanika. Nakon toga potvrđeni mandatar i stranke koje okuplja sastavljaju novu vladu, o čemu parlament u nastavku opet odlučuje većinom glasova.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side