04.08.2018 Zagreb

Jandroković: Domovinski rat mora da bude temelj današnje Hrvatske

Jandroković: Domovinski rat mora da bude temelj današnje Hrvatske Foto: printscr
Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da Domovinski rat mora da bude temelj današnje Hrvatske, a da njeni građani imaju trajnu obavezu "dubokog poštovanja i zahvalnosti" hrvatskim braniteljima na žrtvi.

U čestitki građanima Hrvatske povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Jandroković je naveo da je podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 1995. godine završeno stvaranje "slobodne, nezavisne, suverene i demokratske Hrvatske", prenosi Hina.

"Petog avgusta slavimo veličanstvenu pobedu hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije, ali i celog hrvatskog naroda u vojno-policijskoj operaciji Oluja, odlučujućoj bici koja je posle pet godina velikosrpske agresije na Hrvatsku donela našoj domovini i celom hrvatskom narodu mir i slobodu", naveo je Jandroković.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u operaciji "Oluja" proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija je počela 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.08.2018, 21:20h зоран

    Чини ми се да ови наши драги "сусједи" и не знају на чему им почива државност тј. који су им темељи државе. Нешто је овде побркано.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side