Izgradnja autoputa od Skoplja do Kosova počinje na proleće
16.01.2020 Skoplje

Izgradnja autoputa od Skoplja do Kosova počinje na proleće

Izgradnja autoputa od Skoplja do Kosova počinje na proleće Foto: Pixabay.com
Izgradnja autoputa od Skoplja do mesta Blace na granici sa Kosovom počeće na proleće, najavili su danas predstavnici Vlade Severne Makedonije

Ugovor o izgradnji prva dva kilometra tog autoputa, vredan oko 12,2 miliona evra direktor Državnih puteva Severne Makedonije Zoran Kitanov potpisao je sa firmom Granit, koja ima obavezu da tu deonicu završi za 18 meseci.

"Građevinski radovi će početi ovog proleća, a prvim kilometrima autoputa moći ćemo da vozimo na leto 2021", rekao je on nakon potpisivanja ugovora u Vladi Severne Makedonije.

Preme rečima Kitanova, u naprednoj fazi je priprema izgradnje i preostalog dela autoputa Skoplje - Blace, u dužini od desetak kilometara.

Taj autoput se na granici spaja sa autoputem Priština - Elezov Han (Đeneral Janković), koji je pušten za saobraćaj krajem maja prošle godine.

Nakon završetka autoputa do Blaca, prema rečima vicepremijera Severne Makedonije za evropska pitanja Bujara Osmanija, "Skoplje i Priština, kao najbliži glavni gradovi u regionu, biće udaljeni manje od jedan sat".

"Danas ispravljamo nepravdu koja se, na žalost, provlačila skoro 20 godina. Projekat Skoplje-Blace nije nov, već je inicijativa koja je započeta davno, ali je na jedan ili drugi način, sve vreme odstranjivana iz prioriteta ove države i za šta su bili potrebni vanserijski napori da se ponovo vrati u fazu realizacije u kojoj je sada", rekao je Osmani.

Prema vladi u Skoplju, ceo projekat autoputa Skoplje – Blace, u ukupnoj dužini od skoro 13 kilometara, procenjen je na blizu 120 miliona evra. Od toga je 27 mliona evra obezbeđeno kao nepovratna sredstva iz novca EU za Zapadni Balkan, oko 70 miliona evra je predviđeno kao zajam EBRD, a ostatak će biti obezbeđen iz državnog budžeta.

autor: JD izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side