17.07.2017 Sarajevo

Izetbegović tražio kažnjavanje Dodika zbog izjave o okupaciji Podrinja

Izetbegović tražio kažnjavanje Dodika zbog izjave o okupaciji Podrinja Foto: prtscr ytb
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović tražio je danas od visokog predstavnika u BiH, Saveta za primenu mira (PIC) i Tužilaštva BiH da kazne predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izjave da su bošnjački povratnici u Podrinje "okupirali Drinu".

Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je ova Dodikova izjava "najopasnija" izjava nekog bosanskohercegovačkog zvaničnika od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i da je predsednik RS počinio krivično delo.

"S obzirom na to da nije bilo očekivane reakcije, obratio sam se OHR-u i Tužilaštvu BiH, kao i članicama Upravnog odbora PIC-a da reaguju i sankcionišu ovakvo ponašanje predsjednika RS", kazao je on.

Govoreći o pretanjama smrću čelnim ljudima Islamske zajednice u BiH, Izetbegović je pozvao nadležene institucije da ne potcenjuju te pretnje i da daju zaštitu imamima u BiH.

U poslednjem magazina Islamske države na ovdašnjim jezicima objavljena je fotografija poglavara IZ BiH Huseina Kavazovića, njegovog zamenika Huseina Smajića, kao i muftija IZBiH, koji su ocenjeni kao "otpadnici od islama" i pozvano je na njihovo ubistvo.

Izetbegović je naveo da su pretnje uputili odmetnici iz BiH koji se nalaze na ratištu u Siriji i da je Islamska zajednica BiH prva na meti ekstremista, jer se, kako je naveo, odupire pogrešnom tumačenju islama.

Govoreći o napadima pojedinih političara na Obaveštajno-bezbednosnu službu (OBA) BiH, bošnjački član Predsedništva je naveo da je cilj te kampanje uplitanje u rad tajne službe, jer se ona bavi kriminalom političara.

Prema njegovim rečima, cilj kampanje prema OBA je udar na državne institucije. Izetbegović je rekao da je Dodik OBA više puta nazvao neprijateljskom organizacijom i dodao da ta agencija, kao i pravosuđe BiH, stoji na putu predsedniku RS.

"Ja branim čitav taj sistem koji brani ustavnopravni poredak BiH i brani BiH od organiziranog kriminala", kazao je Izetbegović.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona, koje je predložila HDZ BiH, on je rekao da bi usvajanjem tog predloga niz građana bio u situaciji da im se oduzme pravo na kandidovanje.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.07.2017, 14:15h MIRITI NARODE a ne svađati

    Izetbegović se pravi "neobavešten" iako zna da su Srbi pravoslavci živeli u Podrinju hiljadama godina pre nego što su se u 16. veku muslimani (osmanlije i janičari) pojavili u Podrinju? Zna on i da su muslimani-Bošnjaci prvi započeli građansko-verski rat 1992. (ubistvom svata u Sarajevu) i da su muslimani-Bošnajci prvo počeli da pale sela i ubijaju civile u Podrinju , pa se posle desio ratni zločin u Srebrenici !!

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw