11.07.2018 Sarajevo

Izetbegović: Srebrenica će ostati tamna mrlja na obrazu svih koji nisu sprečili genocid

Izetbegović: Srebrenica će ostati tamna mrlja na obrazu svih koji nisu sprečili genocid Foto: Beta, AP / Amel Emrić
Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas na komemorativnom skupu u Memorijalnom centru u Potočarima da će Srebrenica ostati "tamna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu učinili ništa da spreče genocid nad Bošnjacima u Srebrenici".Izetbegović je naglasio da se i posle 23 godine od srebreničkog genocida "normalna bića pitaju kako je moguće da se takav zločin desio na tlu Evrope".

"U potočarsku zemlju, u dolini tuge, i na svetom mestu za svakog Bošnjaka, danas spuštamo posmrtne ostatke 35 nevino ubijenih ljudi. Ubijenih samo zato jer su bili Bošnjaci i muslimani", kazao je Izetbegović u svom obraćanju na komemorativnom skupu.

On je postavio pitanje - kakva je količina mržnje i zla bila potrebna da se na pravdi boga ubiju dečak, starac i trudnica?

"Da se u samo nekoliko dana pobije i u masovne grobnice zatrpa više od 8.000 dečaka, staraca, muškaraca, žena i dece" kazao je Izetbegović.

Ministar pravde Turske Abdulhamid Gul izjavio je u ime turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, Vlade i naroda Turske saučešće svim stradalim u srebreničkoj tragediji.

"Ako nam je deo srca u Istanbulu, onda je drugi deo u Srebrenici. Turski narod je uvek bio uz svoju braću i sestre iz BiH, s kojima dele zajedničku prošlost. Ostaćemo i dalje s vama i deliti tugu i sreću", kazao je Gul.

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović je u svom obraćanju odala poštu srebreničkim žrtvama, al ii počast "hrabrosti i snazi njihovih majki, supruga i sestara, koje su uporne u svojoj borbi za istinu i pravdu".

"Nema reči koje bi ikada mogle zaista ispuniti prazninu koju odsustvo njihovih najmilijih stvara, ali mogu i moraju se boriti protiv tišine i ne dozvoliti joj da prekrije zverstva koja su se ovde desila", istakla je Mijatović.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kazao je da dolazi u Potočare "zbog Bosne, Bošnjaka, zbog svog naroda, zbog naše dece, zbog ljudi".

"Kakva poruka odavde može da ode. Čini mi se da su Bošnjaci ovde stradali jednom pre 23 godine, a da moj narod i svi oni koji negiraju srebrenički genocid, da oni stradaju svakog dana", ocenio je Jovanivić.

Posle komemorativnog dela brojne delegacije položile su vence i odale poštu srebreničkim žrtvama.

Posle toga sledi verski deo i sahrana posmrtnih ostataka novoidentifikovanih srebreničkih žrtava.

Komemoraciji u Potočarima prisustvuje nekoliko hiljada ljudi, najviši zvaničnici BiH, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, šef delegacije Evropske komisije u BiH Lars Gunar-Vigemark, predstavnici diplomatskog kora, te delegacije bošnjačkih političkih partija .

Savet ministara BiH proglasio je 11. juli Danom žalosti u BiH.

Komemoraciju u Potočarima obezbeđuje policija RS, u saradnji sa ostalim bezbednosnim agencijama u BiH.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side