Izetbegović: SDA i dalje traži smenu predsednika VSTS-a MIlana Tegeltije
04.06.2020 Sarajevo

Izetbegović: SDA i dalje traži smenu predsednika VSTS-a MIlana Tegeltije

Izetbegović: SDA i dalje traži smenu predsednika VSTS-a MIlana Tegeltije
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da ta stranka ni na koji način nije ugrozila poziciju glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić svojim istupima u javnosti, kojima su oštro kritikovali hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da SDA smatra da se predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milan Tegeltija odmah trebao povući sa te pozicije, zbog afere "Poktkivanje".

Radi se o objavljenom snimku u kome se Tegeltija dovodi u vezu sa primanjem mita i namerom da utiče na određene sudske procese.

"Imali smo te snimke, nedvosmisleno je šta se tu desilo i Milan Tegeltija je trebao odmah da se povuče sa te pozicije" kazao je je Izetbegović.

U Sarajevu se danas održava sednica Predsedništva SDA nakon što je Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), podneo ostavku na tu funkciju, ističući da njegova stranka više ne želi da bude u vladajućoj koaliciji na državnom nivou.

On je dodao da SDA, HDZ BiH i SNSD "imaju dovoljno ruku za usvajanje odluka", kao i da nema prepreka da SDA predloži svog ministra bezbednosti.

Prema pisanju sarajevskih medija, očekuje se da SDA donese jasne zaključke u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH, što je jedan od stavova zemalja članica Saveta za primenu mira u BiH.

Očekuje se da će biti govora i o aferi "Respiratori" u kojoj je uhapšen premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji prisustvuje ovoj sednici.

Novalić je pušten na slobodu uz mere zabrane.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side