21.09.2018 Sarajevo

Izetbegović: Ne trebaju nam spekulacije o koordinisanom prisustvu Rusije i Turske u BiH

Izetbegović: Ne trebaju nam spekulacije o koordinisanom prisustvu Rusije i Turske u BiH Foto: printscr
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je danas izjavio da nije podržao ideju o održavanju sastanka predstavnika Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije i Turske, jer taj sastanak nije bio unapred pripremljen.

"Nisam bio za održavanje takve kvadrilaterale, osim ako je dobro pripremljena. Dakle, da unapred ima zaključke, cilj bi tada bio opravdan. Sve drugo, nepripremljeno, otvorilo bi spekulacije o koordinisanom prisustvu Rusije i Turske, što nama u Bosni i Hercegovini ne treba", kazao je Izetbegović za Televiziju N1.

On je podsetio na tvrdnju šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je danas u poseti BIH i RS, da Rusija ne stoji iza bilo kakvih destabilišućih aktivnosti na Balkanu, naročito ne onih secesionističkog karaktera.

Izetbegović je dodao da je Lavrov rekao i da nije za "demonizaciju" RS, ali da smatra da OHR treba da završi mandat u BiH.

"Odgovorio sam mu da je problem ostanka OHR-a u ponašanju političara u Bosni i Hercegovini. Zamolio sam ga da izvrši pozitivan uticaj u tom smislu. OHR se pasivizirao, on je tu ostao kao osigurač", rekao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Lavrov je prethodni put u BiH boravio 2009. godine, a Izetbegović je naveo da je šef ruske diplomatije rekao da je zadovoljan napretkom koji je video prolazeći kroz Sarajevo u odnosu na svoj poslednji boravak u tom gradu pre devet godina.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side