30.07.2018 | 18:28h ► 21:58h Sarajevo

Izetbegović najavio tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta

Izetbegović najavio tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta Foto: printscr
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je danas tužbu protiv Hrvatske zbog početka gradnje Pelješkog mosta, jer smatra da se na taj način ugrožava suverenitet BiH i njeno pravo na pristup otvorenom moru.

"Najava da će Hrvatska početi radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru", naveo je Izetbegović u saopštenju.

On je ocenio da Hrvatska "već duže od 12 godina izbegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora da prethodi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru".

"BiH ne osporava Hrvatskoj ostvarivanje njenih prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, zagarantovana Konvencijom UN. Institucije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju s institucijama Hrvatske, preduzele sve neophodne radnje kako bi zaštitile prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu", naveo je Izetbegović.

On je naveo da je Predsedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i službenim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne reši otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične linije i pristupa BiH otvorenom moru.

"To je jedinstven i jasan stav BiH koji nije menjan drugim zaključcima i odlukama", dodao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Naveo je da su institucije BiH od 2014. do danas usvojile niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav Predsedništva BiH u vezi sa Pelješkim mostom.

"Iako su institucije Hrvatske sve vreme bile upoznate s nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom konkurisanja za sredstva za izgradnju Pelješkog mosta obavestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina", kazao je Izetbegović.

On je podsetio da je generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije u septembru prošle godine pozvao Hrvatsku da reši otvorena pitanja s BiH oko izgradnje mosta Kopno - Pelješac.

Od Hrvatske je u međuvremenu zatraženo i da se uzdrži od bilo kakvih aktivnosti koje bi za posledicu imale uvlačenje EU u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane.

Izetbegović je naveo i da Hrvatska na to "nije odgovorila na zadovoljavajući način" i dodao da je Zagreb, uprkos svemu, ignorisao i oglušio se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se to otvoreno pitanje reši dijalogom, u duhu dobrosusedskih odnosa i Konvencije UN.

"Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava BiH nije pitanje jednog čoveka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH", dodao je Izetbegović.

BiH, a naročito bošnjački političari, smatraju da Hrvatska izgradnjom Pelješkom mosta onemogućava Bosni i Hercegovini izlaz na otvoreno more kod Neuma, na šta ona ima pravo prema konvencijama UN.

 

Zvizdić zatražio od Plenkovića da Hrvatska zaustavi gradnju Pelješkog mosta

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je danas pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, zahtevajući da Hrvatska zbog dobrosusedskih odnosa zaustavi gradnju Pelješkog mosta.

Zvizdić je u svom pismu istakao protivljenje izgradnji Pelješkog mosta bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja koja se odnose na utvrđivanja granice na moru između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Sa žaljem konstatujem da Hrvatska nije iskazala spremnost da se dogovorno pristupi traženju i iznalaženju adekvatnih rešenja u pogledu konačnog utvrđivanja granice na moru između dve zemlje, te da je današnje ozvaničenje početka radova na izgradnji Pelješkog mosta u suprotnosti sa zvaničnim stavovima institucija BiH, međunarodnim pravom i pozitivnom praksom dobrosusedskih odnosa", navodi se u pismu.

Zvizdić je podsetio da je Predsedništvo BiH donelo zaključak prema kojem je od Hrvatske zatraženo da ne preduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji Pelješkog mosta, pre nego što se reši pitanje razgraničenja dve zemlje na moru.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je istakao da takav zaključak Predsedništva BiH nikada nije stavljen van snage niti je izmenjen, navodeći da BiH mora da ima slobodan i ničim ometen koridor ili prolaz do međunarodnih voda, što je zagarantovano pravo svake pomorske države prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora.

"Nijedna država se ne može proglašavati ekskluzivnim suverenom na morskom javnom dobru pod režimom međunarodnog prava, koje u ovom slučaju, pripada i Bosni i Hercegovini", upozorio je Zvizdić.

On je još naveo da je Savet ministara pre četiri godine doneo odluku o imenovanju Zajedničkog tima za pregovore sa Hrvatskom o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru, ali da razgovori o tome nikada nisu otpočeli, jer Hrvatska nikada nije imenovala svoje predstavnike u tom timu.

"U celom procesu oko izgradnje Pelješkog mosta Hrvatska je preduzimala aktivnosti kojima, uglavnom, samo informativno obaveštava BiH o aspektima izgradnje Pelješkog mosta, pri čemu raspoložive činjenice tumači i uzima u obzir selektivno, onako kako to najviše odgovara interesima Hrvatske", ocenio je Zvizdić.

U pismu Plenkoviću on naglašava da je Hrvatska onemogućila BiH pravo pristupa međunarodnim vodama, jer je BiH trenutno zatvorena unutrašnjim morskim vodama Hrvatske, preko kojih ne postoji niti međunarodno i opšte priznato pravo neškodljivog prolaza.

Zvizdić je pozvao hrvatskog premijera da obustavi dalje radove na gradnji Pelješkog mosta, sve dok dve zemlje ne reše sporna pitanja u vezi sa razgraničenjem na moru, uz posredovanje Evropske unije, upozoravajući da će, u suprotnom, BiH biti prinuđena da zaštitu svojih prava zatraži pred međunardnim arbitražnim sudom.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je pismo istog sadržaja dostavio i zvaničnicima Evropske komisije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side