23.10.2017 Zagreb

Izdat evropski nalog za hapšenje Ivice Todorića

Izdat evropski nalog za hapšenje Ivice Todorića Foto: prtscr ytb
Državno tužilaštvo Hrvatske saopštilo je večeras da je izdalo evropski nalog za hapšenje osnivača posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića.

"Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je, u okviru preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, u skladu sa Zakonom o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s državama članicama Evropske unije, izdalo evropski nalog za hapšenje prvookrivljenog hrvatskog državljanina", navelo je tužilaštvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske potom je saopštilo da u skladu s evropskim nalogom preduzima mere traganja za 66-godišnjim Todorićem na međunarodnom nivou.

"Preduzimaju se sve zakonom predviđene mere kako bi se obezbedilo prisustvo okrivljenog u krivičnom postupku", saopštio je hrvatski MUP.

Za Ivicom Todorićem u subotu je raspisana poternica, pošto mu je zbog slučaja Agrokor istražni sudija odredio istražni zatvor.

On je nedostupan hrvatskim institucijama, a u medijima se nagađa da se nalazi u Londonu ili u Švajcarskoj.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu danas je odbacilo žalbu tužilaštva na odluku istražnog sudije kojom je svim osumnjičenima, osim Ivici Todoriću, omogućena odbrana sa slobode.

Istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeno je 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući "Bejker Tili" (Baker Tilly), koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Svi ispitani su u istrazi odbacili optužbe da su Ivici Todoriću omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi hrvatskih kuna protivpravne koristi.

Među osumnjičenima su i Todorićevi sinovi Ante i Ivan koji su na početku istrage bili izvan Hrvatske, ali su se u međuvremenu vratili i dali iskaz pred zagrebačkim istražiteljima. Stariji sin Ante danas je, prema rečima njegovog advokata, ponovo otišao iz Hrvatske u London, gde živi i radi.

Osnivač posrnulog hrvatskog koncerna najavio je proteklog vikenda putem svog bloga da će se vratiti u Hrvatsku kada završi prikupljanje relevantnih dokaza da bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom poduhvatu dela političkih elita i njihovih pomoćnika koji se sakrivaju iza institucija države".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side