Ivanić: Tokom mandata u Predsedništvu BiH uspeo sam da priču o ulasku BiH u NATO svedem na saradnju
20.10.2019 Banjaluka

Ivanić: Tokom mandata u Predsedništvu BiH uspeo sam da priču o ulasku BiH u NATO svedem na saradnju

Ivanić: Tokom mandata u Predsedništvu BiH uspeo sam da priču o ulasku BiH u NATO svedem na saradnju Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Bivši srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je tokom svog mandata u Predsedništvu BiH uspeo da temu punopravnog članstva BiH u NATO - koju mu je ostavio Savez nezavisih socijaldemokrata (SNSD), svede samo na saradnju s tim vojnim savezom.

"SNSD je iza sebe ostavio odluku da se ulazi u Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), ostavio dokument koje je Predsedništvo BiH usvojilo i u kome je jasno rečeno da žele da BiH postane punopravna članica NATO", rekao je Ivanić, koji je i počasni predsednik Partije demokratskog progresa (PDP).

On je dodao da se sadašnji srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poziva na Strategiju spoljne politike BiH, donetu za vreme Ivanićevog mandata, ističući da se tu nigde ne spominje članstvo u NATO, kako tvrdi Dodik, već se vrlo precizno se govori o saradnji.

Po njegovim rečima, jedini razlog što Dodik to napada je "njegova potpuna nemoć u Predsedništvu BiH".

"On (Dodik) za godinu dana ništa nije uradio i u svojoj političkoj impotenciji, pa pokušava da traži odgovornost na drugom mestu", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare.

Istakao je da je "ponosan što u njegoviom mandatu nije preneta nijedna nadležnost (sa entiteta na nivo BiH) i što je to bio prvi četvorogodišnji mandat gde nije bilo prenosa nadležnosti na nivo BiH".

Ivanić smatra da Dodik namerno "izmišlja sukobe" s opozicijom, pokušavajući na opoziciju da prebaci odgovornost za svoje neuspehe.

"Sve što je obećao nije uradio: bombastično je najavljivao zastavu Republike Srpske u Predsedništvu BiH - nema je; nismo imali nijednu sjednicu Predsedništva održanu video linkom - a i to je rekao; nema zahteva da se ukine Uprava za indirektno oporezivanje, Oružane snage... - ništa nije realizovao", rekao je bivši član Predsedništva BiH.

Po njegovim rečima, najveća Dodikova nemoć pokazuje se u neformiranju Savjeta ministara.

Ministar inostranih poslova BiH i potpredsednik PDP-a Igor Crnadak je izjavio da jedini razlog za Dodikove napade na opoziciju leži u činjenici da za godinu dana od opštih izbora SNSD u Sarajevu nije uradio ništa.

Crnadak je naveo da su Ivanić i srpski predstavnici u Savetu ministara BiH (PDP i SDS) u protekle četiri godine sprečili da se BiH pridruži sankcijama Rusiji, da su "čuvali" da BiH ne prizna Kosovo, da su sprečili uvoz oružja u Ukrajinu, kao i novu tužbu BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Šta su oni uradili? Za godinu dana ništa. U pitanju je jedna politika koja je kombinacija lažnog patriotiza i krađe na izborima. Najniži nivo populizma", ocenio je on.

Po njegovim rečima, PDP nema kome da se pravda, posebno ne SNSD-u u kome "sede ljudi koji su do juče pisali Ustav BiH bez Republike Srpske i koji su do juče Republiku Srpsku nazivali 'Republika Šumska' ".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side