Ivanić: Nije realno da se Republika Srpska otcepi
21.05.2017 Banjaluka

Ivanić: Nije realno da se Republika Srpska otcepi

Ivanić: Nije realno da se Republika Srpska otcepi Foto: Youtube
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Mladen Ivanić izjavio je danas da neće doći do otcepljenja Republike Srpske jer takav scenario nije realan.

"Neće doći do otcepljenja Republike Srpske. Ima ljudi koji u to veruju, ali ja znam da to nije realno. Srbija to ne bi podržala zbog Kosova. Jasno je rečeno: nemate podršku", rekao je Ivanić za regionalnu N1 televiziju.

On je kazao da predsednik RS Milorad Dodik priča o tome "jer to lepo zvuči i zato što nema o čemu drugom da govori".

"Ja ga (Dodika) razumem. Dok god pije vode, o čemu drugom da priča? O investicijama kojih nema? Ali moram reći i da neće biti Bosne i Hercegovine bez entiteta. Ko će menjati Ustav, jer mi sami to ne možemo dogovoriti?", upitao je Ivanić.

Govoreći o predlogu hrvatskih stranaka da se menja izborni zakon u BiH kako bi se onemogućilo da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran bošnjačkim glasovima, on je ocenio da Hrvati imaju pravo da izaberu svoje predstavnike u vlasti i da je potrebno pronaći mehanizam da im to bude garantovano.

"Ja sam najmanje zainteresovan za treći entitet, rekao sam to hiljadu puta. Ako imate problem izbora, a imate, onda je red da oni koji kažu da to nije dobro, ponude rešenje. Ako ovo što je (lider HDZ BiH Dragan) Čović predložio, nije dobro, red je da kažu šta je po njima rešenje. To ja očekujem", istakao je Ivanić.

Hrvatska demokratska zajednica BiH traži izmene Izbornog zakona prema kome bi se dvojica članova Predsedništva BiH, jedan Hrvat i Bošnjak, birali s područja Federacije BiH, i to uz uslov da dobiju dovoljnu podršku u opštinama gde su Hrvati, odnosno Bošnjaci većina.

Na taj način bi se, kako je pojašnjeno, izbeglo da pet puta brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH ponovno biraju hrvatskog člana Predsedništva kao što je to bilo u dva navrata kada je izabran Željko Komšić, od 2006. do 2014. godine.

S duge strane, ocenjuje se da bi na taj način bila formirana "hrvatska izborna jedinica" ili "virtuelni treći entitet u BiH".

U predlogu izmena izbornog zakona koje je izneo HDZ ne navodi se nacionalnost kandidata, pa bi se na taj način formalno poštovala presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" kojom je i predstavnicima nacionalnih manjima omogućeno kandidovanje za člana Predsedništva BiH.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side