08.08.2018 Beograd

Ivanić: Međunarodna zajednica da pokaže širinu prema Srbiji po pitanju Kosova

Ivanić: Međunarodna zajednica da pokaže širinu prema Srbiji po pitanju Kosova Foto: Beta / Miloš Miškov
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da smatra, da kada je reč o rešavanju statusa Kosova i Metohije, međunarodna zajednica mora da pokaže širinu prema Srbiji i njenim pokušajima da nađe trajno rešenje.

"Moj iskreni stav je da međunarodna zajednica mora učiniti napor i pokazati širinu prema Srbiji i prema pokupšajima da se nađe trajno rešenje. ;Srbija iz ovoga mora izaći kao zemlja čiji je obraz i dostojanstvo i interes srpskog naroda sačuvan i u tom smislu zaista ključnu ulogu mogu imati posebno međunarodne institucijue", rekao je Ivanić.

On je novinarima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da su zaključili da iduće godine treba da budu rešena ključna pitanja za srpski narod, a da je jedno od njih pitanje statusa Kosova, te da svi zajedno treba da stanu iza pozicije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ivanić je rekao da su razgovarali o problemima i izazovima koji "muče srpski narod", o poziciji Srba u Bosni i Hercegovini, o pravu Republike Srspke "na postojanje, jačanje njenih institucija i odbranu njene dejtonske pozicije".

On je dodao da su razgovarali i o infrastrukturnim projektima i izgradnji puta prema Bosni i Hercegovini, od Kuzmina prema Bijeljini i deo puta prema Višegradu.

Ivanić je dodao i da je tražio "savet" od Vučića kako da se smanji nezaposlenost i obezbedi suficit u budžetu Republike Srpske.

Kako je posle razgovora saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je u razgovoru sa Ivanićem "istakao potrebu jačanja političkih odnosa i ekonomske saradnje Srbije i BiH, u duhu dobrosusedstva i interesa kako građana Srbije, tako i sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – Srba, Bošnjaka i Hrvata, a naročito srpskog naroda u Republici Srpskoj".

On je, kako se dodaje, Ivanića upoznao sa stanjem dijaloga Beograda i Prištine i istakao potrebu postizanja istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost i ekonomski napredak.

U razgovoru je bilo reči i o merama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i drugih projekata, koji bi doprineli boljem povezivanju ljudi, bržem protoku robe i kvalitetnijoj ekonomskoj saradnji, saopšteno je iz Vučičevog kabineta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side