08.02.2018 Skoplje

Intenziviranje pregovora Skoplja i Atine o imenu Makedonije

Intenziviranje pregovora Skoplja i Atine o imenu Makedonije Foto: Beta / AP
Skoplje i Atina pojačavaju kontakte kako bi rešili spor oko imena Makedonije i za narednu sedmicu je najavljen susret ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikole Dimitrova i Nikosa Kocijasa.

Kako su preneli makedonski mediji, Dimitrov i Kocijas će se prvo sastati u Sofiji 15. i 16. februara na marginama neformalnog susreta šefova diplomatija zemalja Evropske unije (EU) i država kandidata za članstvo gde će, kako se očekuje, razgovarati o narednim koracima u procesu za rešavanje spora u vezi sa nazivom Makedonija.

Makedonski premijer Zoran Zaev juče je najavio da će se tokom februara održati nekoliko sastanaka šefova diplomatija Makedonije i Grčke, uz posredovanje predstavnika UN u pregovorima u dvoipodecenijskom sporu, Metjua Nimica.Po rečima Zaeva, nastaviće se sastanci pregovaračkih timova koje će sada predvoditi šefovi diplomatija, jer, kako je rekao, "nema mnogo vremena i treba brzo da se deluje".

Najave o intenziviranju procesa za rešavanje spora oko imena usledile su nakon izjave Zaeva da Skoplje može da prihvati geografsku odrednicu u imenu države, kao i potvrde Vlade u Atini da ostaje aktivno angažovana u procesu.

Pregovarački prces su od dosadašnjih pregovarača preuzeli ministri spoljnih poslova, ali prema agenciji Meta, u Vladi Makedonije se razmišlja da se, ako bude potrebe, uključi i neki strani političar popularno nazvan "teškaš", da olakša proces na samom kraju.

"Ipak, izvori kažu da bi njegovo angažovanje bilo samo u slučaju da se proces zaglavi zbog nekog detalja koji treba da se prevaziđe po svaku cenu, da bi se postigao konačan dogovor", navodi Meta.

Zaev je juče rekao da će Vlada Makedonije uraditi sve za rešenje spora s Grčkom oko naziva Makedonije, ali ne po svaku cenu, ističući da rešenje mora da garantuje identitet i dostojanstvo obeju strana.

Komesar EU za proširenje Johanes Han rekao je da u bliskoj budućnosti očekuje rešenje dvoipodecenijskog spora Grčke s Makedonijom oko njenog naziva.

"Potrebno je liderstvo, i ako želite i državništvo, ne samo da se nađe rešenje, već i da se postigne saglasnost i da se obezbedi neophodna politička većina. To je izazov za lidere obe zemlje", rekao je Han.

U glavnom gradu Grčke će se sutra, kako je najavljeno, prvi put sastati  ;gradonačelnici Skoplja i Atine Petre Šilegov i Jorgos Kaminis.

Oni su u zajedničkoj kolumni, koju su danas objavili makedonski i grčki štampani mediji, pozvali na zbližavanje dva grada i zatvaranje otvorenih pitanja Makedonije i Grčke.

Kasminis je za radio Tema 104.6 odbacio mogućnost da će sa Šilegovom razgovarati o političkim dešavanjima i sporu oko imena.

"Odlučio sam da ga sada pozovem upravo da pošaljemo poruku da gradovi mogu da sarađuju na hiljadu polja i tako pokažemo da na nivou niske politike Skoplje i Atina, i odgovarajuće dve države, mogu mirno da koegzistiraju", rekao je gradonačelnik Atine.

Kasminis je dodao da će uskoro da uzvrati posetu i da se sa Šilegovom sretne u Skoplju.

autor: MIM izvor: Beta / Darko Savanović
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side