Hrvatski MIP: Vučić opravdava oružanu pobunu 90-tih
25.08.2019 Zaječar

Hrvatski MIP: Vučić opravdava oružanu pobunu 90-tih

Hrvatski MIP: Vučić opravdava oružanu pobunu 90-tih Foto: pixabay
Ministarstvo spojlnih poslova Hrvatske ocenilo je danas kao krajnje neprihvatljivu jučerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu sa ciljem rušenja ustavnopravnog poretka Hrvatske početkom '90-ih, i pozvalo je Srbiju da umesto manipusanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.

"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju ministarstva, koje prenosi Hina i podseća da o ;tome jasno govore relevantne rezolucije SB i GS OUN, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske kontratužbe.

Kako se navodi, upravo pretenzije na mešanje u unutarnje stvari susedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče.

Ministarstvo ističe da Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina i gradi tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u sredu dok su gledali prenos utakmice beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side