Hrvatska se zbog turizma otvara za građane deset država EU
28.05.2020 Beograd

Hrvatska se zbog turizma otvara za građane deset država EU

Hrvatska se zbog turizma otvara za građane deset država EU Foto: AP/Darko Bandic
Hrvatska će omogućiti ulazak u zemlju državljanima deset zemalja članica Evropske unije, pod istim uslovima koji su važili pre izbijanja pandemije koronavirusa.


"Otvaramo se za turizam", rekao je premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.

On je naveo da se izmenom odluke o privremenoj zabrani prelaska granice slobodan ulazak u Hrvatsku omogućava državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Nemačke, Češke, Slovačke, Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije.

"Prema našoj analizi, epidemiološki komparativnim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan napredak kao u Hrvatskoj ili su trendovi takvi da možemo doneti takvu odluku i omogućiti uz odgovarajuće epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju koja je već napravljena, dolazak državljana iz ovih zemalja u turističkoj sezoni", rekao je Plenković.

On je najavio i da će se, kako se situacija bude poboljšavala, širiti i ciljna grupa zemalja čiji državljani mogu doći u Hrvatsku.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović objasnio je da se zbog povoljne epidemiloške situacije državljanima tih država prilikom ulaska u Hrvatsku neće tražiti da posebno dokazuju razlog dolaska, bio on poslovni, ekonomski ili turistički.

"Građani tih zemalja ulaziće slobodno, uz epidemiološku kontrolu i pridržavanje preporuka epidemiološke struke. Na ulasku će se uzimati njihovi podaci da bi se pratilo njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj", rekao je Božinović.

On je preporučio strancima da svoje podatke pre ulaska u Hrvatsku dostave na veb stranicu entercroatia.mup.hr koja je danas pokrenuta. To će, kako je naveo, pomoći da na granicama ne bude nepotrebnog zadržavanja, jer će policija već imati podatke.

Oni koji ne budu unapred dostavili svoje podatke, moći će to da učine na graničnom prelazu, ali će, dodao je, u tom slučaju biti potrebno duže vreme čekanja, verovatno u posebnoj traci.

Stranica je od danas dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sledećim danima biće prevedena na još desetak evropskih jezika.

Hrvatska je od 9. maja otvorila granice za svoje državljane, dok je za strance, prema toj ranijoj odluci, bilo predviđeno da mogu da ulaze u zemlju pod određenim uslovima, ali na granici moraju dokumentacijom da dokažu svrhu svog boravka.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side