Hrvatska produžila ograničenje ulaska iz zemalja među kojima je i Srbija
01.08.2020 Zagreb

Hrvatska produžila ograničenje ulaska iz zemalja među kojima je i Srbija

Hrvatska produžila ograničenje ulaska iz zemalja među kojima je i Srbija Foto: Novi magazin / SA
Hrvatska je produžila ograničenje ulaska iz takozvanih trećih zemalja, među kojima je Srbija, izjavio je danas hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

"Produžili smo mere zabrane prelaska granice prema trećim državama. Ta odluka je isticala juče, a danas je produžena", rekao je Božinović.

Božinović je rekao da to ne podrazumeva blokadu granica, jer postoje određeni izuzeci pod kojima se iz tih zemalja može ući u Hrvatsku, pre svega kada je reč o tranzitu, prenosi portal Indeks.

"Međutim, s obzirom na epidemiološku situaciju u susedstvu, nije bilo nikakve osnove za ublažavanje mera koje se odnose na prelazak hrvatske državne granice", naveo je Božinović.

Putnici koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku od 11. jula moraju da imaju negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 48 sati, ili da po ulasku u tu zemlju provedu 14 dana u karantinu.

Karantin može biti skraćen na sedam dana ako osoba o svom trošku uradi PCR test po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat.

Od zabrane ulaska izuzete su osobe koje iz trećih zemalja ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, kao i osobe koje putuju radi školovanja.

Zabrana se ne odnosi ni na osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, na primer ako su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima i osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje. Ne odnosi se ni na prekogranične radnike, prevoznike robe, diplomate, policijske službenike u obavljanju poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju funkcija.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se ni na putnike u tranzitu, za koje će granična policija proveriti da li su napustili teritoriju Hrvatske u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primeniti samo ako putnik izlazi iz Hrvatske u susednu državu koja omogućava ulazak državljaninu treće zemlje.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side