16.10.2017 | 08:30h ► 22:20h Zagreb

U istrazi u slučaju Agrokor uhapšeno 12 osoba

U istrazi u slučaju Agrokor uhapšeno 12 osoba Foto: Beta/Hina/Lana Slivar Dominic
Prema informacijama advokata osumnjičenih, dosad su uhapšeni bivši članovi uprave ili nadzornog odbora Agrokora Ivan Crnjac, Ljerka Puljić, Piroška Canjuga i Tomislav Lučić.

 

Među uhapšenima su i bivši izvršni potpredsednik Agrokora Mislav Galić i menadžer Damir Kuštrak.

Hrvatski mediji podsećaju da je izvršni potpredsednik za finansije Ivan Crnjac imao najodgovorniju ulogu u pisanju poslovnih izveštaja, dok je Ljerka Puljić godinama slovila kao Todorićeva desna ruka.

Advokat Piroške Canjuge, nekadašnje članice Uprave Agrokora, Ante Nobilo izjavio je novinarima da se njoj, kao i drugim članovima uprave, stavlja na teret da su prihvatali lažne finansijske izveštaje i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere, da su Ivici Todoriću pribavili protivpravnu korist i da ne postoji sva dokumentacija poslovanja koja bi trebalo da postoji. On je ocenio da se njoj stavlja na teret sve ono što je uprava "kolektivno napravila", a da se ona ne spominje u konkretnim radnjama.

Državno tužilaštvo je ranije saopštilo da kod 15 osoba traju izviđanja i pretrage u sklopu slučaja Agrokor. Prema navodima tužilaštva, u toku su izviđanja i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela protiv privrede, kao i krivotvorenje.

Uprava Agrokora je do dolaska vanrednog vladinog poverenika Ante Ramljaka imala sedmoro članova, a na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsednik, a njegov stariji sin Ante bio je potpredsednik.

Agencija Hina podseća da je na tu funkciju Ante Todorić došao početkom 2016, a da je njegovu dotadašnju poziciju člana uprave za maloprodaju preuzeo Darko Knez, ali samo na šest meseci.

Ostali članova uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsednika.

Akcija u slučaju Agrokor počela je jutros nešto pre šest časova ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciju porodice Todorić. U njoj je navodno zatečen samo otac Ivice Todorića.

Prema dostupnim informacijama, članovi porodice Todorić su u inostranstvu.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je jutros putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

Advokat njegovog sina Anta Todorića potvrdio je za N1 da se njegov klijent nalazi u Londonu i da je još pre više od mesec dana ođavio prebivalište u Hrvatskoj. Advokat tvrdi da stariji sin Ivice Todorića nije u bekstvu i da će, kada dobije poziv, biti dostupan hrvatskom pravosuđu.

Na meti istrage su doskora vodeći ljudi u Agrokoru. Navodno se oko 300 policijskih istražitelja nalazi na 60-tak lokacija.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti.

Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d.d. pokazao je da je prethodnih godina prikazivana dobit, a da je kompanija bila milijardama u gubitku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side