Hrvatska otvorila granice za građane EU, ostali uz uslove
01.07.2020 Beograd

Hrvatska otvorila granice za građane EU, ostali uz uslove

Hrvatska otvorila granice za građane EU, ostali uz uslove Foto: pixabay.com
Hrvatska je od danas otvorila granice za građane Evropske unije, dok državljani petnaestak država, među kojima su Srbija, Crna Gora i BiH, mogu da uđu zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja i bez obavezne samoizolacije, objavljeno je u Zagrebu.

Prema najnovijoj odluci, u Hrvatsku bez ograničenja mogu da uđu građani EU/EEA i osobe s trajnim boravištem u EU/EEA. Za sve putnike i dalje vredi preporuka da ispune obrazac ENTERCROATIA i tako najave svoj dolazak radi bržeg prelaska granice i radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze. Svi ostali strani državljani mogu ući ako zadovoljavaju određene uslove, odnosno ako dolaze iz poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja. 

I dok za građane EU nema ograničenja, državljani trećih zemalja mogu da uđu u Hrvatsku ako imaju poslovni ili turistički razlog, putuju zbog školovanja, neodložnih ličnih ili medicinskih razloga. Takođe su od ograničenja izuzeti i zdravstveni radnici i istraživači, prevoznici i putnici u tranzitu. Nadležni i dalje apeluju na sve njih da pre putovanja provere udovoljavaju li zahtevima i to na mail Uprave za granice MUP uzg.covid@mup.hr. 

Ako ispunjavaju navedene uslove, ove osobe se mogu prijaviti na aplikaciji entercroatia.mup.hr zbog lakšeg i bržeg ulaska u Hrvatsku, precizira se u odluci Štaba. 

Treće države čijim građanima je omogućen ulaz u Hrvatsku su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, BiH i Urugvaj.  Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uslovom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU. 

Odluka će se menjati svake dve sedmice. 

Hrvatska je postupila u skladu s preporukama Evropske komisije o postepenom otvaranju granica EU za državljane 15 zemalja koje nisu članice EU od 1. jula, među kojima su Srbija i Crna Gora. Hrvatska je na popis zemalja koje nisu članice EU dodala i BiH. 

Tako od danas važe ista pravila o ulasku u Hrvatsku iz tih država, kao pre 24. juna kada je bila uvedena mera obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana za putnike koji dolaze iz Srbije, BiH, Severne Makedonije i Kosova.

Popis država revidiraće se svake dve sedmice, u skladu s epidemiološkim kriterijumima. 

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side