13.09.2018 Zagreb

Hrvatska ministarka: Razmena teritorija se može odraziti na ceo region

Hrvatska ministarka: Razmena teritorija se može odraziti na ceo region Foto: pixabay.com
Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić upozorila je na opasnost prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu, jer se, kako je ocenila, bilo kakva podela takve vrste može "replicirati i na druge države u regionu".


Govoreći o Srbiji i Kosovu i pitanju prekrajanja granica, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Vašingtonu, Pejčinović Burić je rekla da je "izrazila zabrinutost da se govori o razmeni teritorija", prenosi agencija Hina.

"Mislimo da to nije načelo na kojem su posle Drugog svetskog rata funkcionisale evropske zemlje i da ne bi bilo dobro raditi podelu po etničkim linijama, jer bi bilo kakva podela takve vrste i razmena teritorija mogli doneti destabilizaciju i replicirati se na druge države i u regionu i šire", rekla je ona.

Dijalog Srbije i Kosova, naglasila je, za Hrvatsku je vrlo važan i važno je da se dođe do dogovora "koji neće ugroziti sigurnost ni zemalja u regionu niti imati šire implikacije".

Prema rečima hrvatske ministarke, razgovaralo se i o stanju u BiH uoči izbora 7. oktobra i o položaju hrvatskog naroda u BiH. "Upozorili smo na to da su ovo izbori koji su izuzetno bitni i da je bitno da se rezultati legitimno primene", dodala je.

Govoreći o Makedoniji gde se 30. septembra održava referendum o imenu države, Pejčinović Burić je istakla da se Hrvatska nada da će građani "napraviti pravi izbor".

Marija Pejčinović Burić boravila je u dvodnevnoj poseti SAD u utorak i sredu, što je prva poseta nekog hrvatskog šefa diplomatije Sjedinjenim Državama posle više godina.

Hrvatska ministarka rekla je da je s Pompeom razgovarala o bilateralnim odnosima, pre svega privrednim, pitanju dvostrukog oporezivanja, kao i o ukidanju viznog režima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side