09.01.2019 Zagreb

Hrvatska: Dačićevo izvrtanje istorije otežava istinsko pomirenje

Hrvatska: Dačićevo izvrtanje istorije otežava istinsko pomirenje Foto: Pixabay
Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) danas je najoštrije osudilo najnoviju izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu, ocenivši da takve Dačićeve izjave predstavljaju izvrtanje istorije i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje.

Dačić je za beogradske Večernje novosti nazvao "bestidnom" izjavu premijera Plenkovića na božićnom prijemu u SNV-u da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju navodi da se tom izjavom Dačića, koji "na krajnje neprihvatljiv način proziva predsednika hrvatske Vlade radi izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirenja", nastavljaju "zlonamerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srpskih zvaničnika o Hrvatskoj" koje "najoštrije osuđuje", prenosi Hina.

"Na prijemu Srpskog narodnog veća povodom pravoslavnog Božića u Zagrebu, predsednik Vlade Andrej Plenković je kazao da bez istine i suočavanja s prošlošću nema pomirenja ni izgradnje zajedničke budućnosti. Još jednom je naglasio da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsednika dr. Franje Tuđmana, jer su time sprečene brojne nove žrtve", navodi hrvatsko ministarstvo.

Kako se navodi zamena teza ministra Dačića pokazuje da Srbija "nažalost još uvek nije spremna da se suoči s vlastitom prošlošću, budući da je upravo režim srbijanskog predsednika Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja i genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata, što je jasno utvrđeno pred merodavnim međunarodnim forumima i sudovima".

Ministarstvo dodaje da Srbija mora da "preduzme odlučne mere i korake u suočavanju s svojom prošlošću i ulogom u agresiji na Hrvatsku i susedne države".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side