15.08.2019 Sarajevo

HNS pozvao lidere stranaka da sprovedu sporazum o formiranju Saveta ministara BiH

HNS pozvao lidere stranaka da sprovedu sporazum o formiranju Saveta ministara BiH Foto: Beta / Dragan Gojić
Hrvatski narodni sabor (HNS) u BIH pozvao je danas da dogovor i sporazum lidera SNSD Milorada Dodika, HDZ Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića bude sproveden da bi se konačno dobila funkcionalna vlast na nivou BiH.

"HNS kao predvodnik politike dijaloga, dogovora, pravednih rešenja i upornog zalaganja za hitno formiranje vlasti, naglašava važnost trenutka koji je potrebno iskoristiti da bi dogovor lidera bio u celosti proveden, a BiH konačno dobila funkcionalnu vlast", saopšteno je iz HNS-a.

U saopštenju se ističe da u prilog činjenici potrebe brzog formiranja vlasti ide i podrška svih relevantnih prijatelja BiH, poput Delegacije EU, ali i Vašingtona, koji podržavaju sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, i koji su zagovornici što skorijeg napretka i formiranja vlasti, ali i ispunjavanja uslova za put BiH u EU i NATO.

"HNS veruje da će ključni međunarodni akteri aktivno i u potpunosti podržati provođenje celokupnog sporazuma, koji su potpisali lideri pobedničkih stranaka u BiH", naglašava se u saopštenju.

Ističe se da je pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog značaja za BiH, s ozbirom na to da HNS smatra da su evropske i evroatlantske integracije budućnost BiH i njenih konstitutivnih naroda i svih građana.

Lider SNSD, HDZ BIH i SDA potpisali su 5. avgusta sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, ali je i dalje kamen spoticanja usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), čije bi slanje u Brisel značilo aktivaciju MAP-a - Akcionog plana za članstvo u NATO

Srpski član Predsedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je pre dva dana da nema ulaska BiH u NATO, ističući da ANP neće biti usvojen i upućen u Brisel, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

Sednica Predsedništva BiH na kojoj će se razmatrati usvajanje ANP-a zakazana je za 20. avgust.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side