Hiljade vernika SPC i večeras protestuju širom Crne Gore
12.01.2020 Podgorica

Hiljade vernika SPC i večeras protestuju širom Crne Gore

Hiljade vernika SPC i večeras protestuju širom Crne Gore Foto: Beta, AP
Hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve i građana večeras je učestvovalo u protesnim šetnjama u Podgorici i pojedinim gradovima Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Hiljade građana Podgorice prisustvovalo je molebanu u Hramu Hristovog vaskrsenja nakon kojeg je ulicama grada krenula litija koju je predvodio episkop dioklijski Metodije.

Protojerej stavrofor Dragan Stanišić je ispred crkve Svetog Đorđa u Podgorici poručio svima da će se skupljati i sabirati dok ih ne bude toliko da sve one odluke i misli koje imaju ne pozdrave i "ovi koji ih ne podnose i kojima smetaju".

On je poručio da zato ovaj zbor "ima silu i snagu i regularnost da donosi odluke, čak da donese i zakon".

Litije i šetnje organizovane su u Bijelom Polju, Beranama, Baru, Herceg Novom, Plužinama, Nikšiću, Žabljaku, Danilovgradu.

Na gradskom Trgu u Nikšiću koji je, kako prenose mediji, bio mali da primi sve vernike, narodu se obratio sveštenik Darko Đogo sa Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Kazao je da nije mogao da ne dođe jer kad god je narodu u Hercegovini i Republici Srpskoj bilo teško Nikšićani su bili prvi koji su pritekli u pomoć.

"U Crnoj Gori ovih dana brani se i uspostavlja pravoslavlje u celom njegovom biću, u svemu onome što pravoslavlje jeste, put života, put časti, put duhovnog uzrastanja i ako treba put stradanja, ali uvek put pravde. Večeras mi smo ovde da posvedočimo tu pravdu", kazao je Đogo.

On je istakao da ne postoje dve crkve, već da postoji "crkva i necrkva", te da svetinje po prirodi svojoj moraju pripadati samo crkvi. Takođe, on je dodao da su litije zapravo duhovne odbrane časti, obraza i poštenja.

Ranije danas litija je održana i u Baru a predvodio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolija je najavila da će litije organizovati četvrtkom i nedeljom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side