HDZ pobedio u osam izbornih jedinica, SDP samo u Istri, na severnom primorju i na severozapadu
06.07.2020 | 10:20h ► 12:33h Zagreb

HDZ pobedio u osam izbornih jedinica, SDP samo u Istri, na severnom primorju i na severozapadu

HDZ pobedio u osam izbornih jedinica, SDP samo u Istri, na severnom primorju i na severozapadu Foto: Beta, HINA / Damir Sencar
Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIP) nakon 99 odsto obrađenih biračkih mesta, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je najviše glasova u osam od deset izbornih jedinica kao i glasove dijaspore.

Restart koalicija levog centra predvođena Socijaldemokratskom partijom osvojila je dve izborne jedinice koje obuhvataju severozapad Hrvatske i Istru sa Severnim primorjem.

HDZ premijera Andreja Plenkovića je osvojila i tri mandata u posebnoj izbornoj jedinici za izbor poslanika koje su birali hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, sa 64,86 odsto glasova.

U 12. izbornoj jedinici u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, sva tri mandata srpske nacionalne manjine osvojili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDŠ) - Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Prema noćas objavljenim podacima DIP, HDZ osvaja 66 mandata, a koalicija Restart na čelu sa SDP 41 mandat.

Trećeplasirani je desničarski Domovinski pokret pavača Miroslava Škore sa 16 mandata, a slede desni Most s osam i zeleno-leva koalicija Možemo sa sedam mandata.

Prema nepotpunim rezultatima, u Sabor ulazi još i liberalna koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom s tri mandata. Po jedan mandat osvajaju Hrvatska narodna stranka i Reformisti.

Za formiranje vladajuće većine potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

U HDZ očekuju brzo sastavljanje Vlade

 

Funkcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Branko Bačić izjavio je da će ta stranka, kao relativni pobednik nedeljnih parlamentarnih izbora, već danas početi pregovore s koalicionim partnerima i ocenio da im izborni rezultat omogućava brzo sastavljanje većine i Vlade.

"Imamo dovoljno (s dosadašnjim partnerima) da preložimo mandatara. Za podebljavanje vladajuće većine biće vremena koje je pred nama", rekao je Bačić za N1 televiziju.

On je uveren da bi do sastavljanje Vlade moglo da dođe i pre 15. avgusta, što je datum koji je uoči izbora najavio aktuelni premijer i lider HDZ Andrej Plenković.

"Imaćemo 76 ruku, dovoljno ruku za imenovanje vlade... Već sutra treba početi raditi za Hrvatsku i za Zagreb", naglasio je Bačić.Prema nezvaničnim podacima Državne izborne komisije (DIP), od ukupno 151 poslaničkog mesta, HDZ je osvojio 66 mandata, od kojih su tri iz posebne 11. izborne jedinice u kojoj glasa dijaspora.

Koalicija levog centar Restart, koju prevodi Socijaldemokratska partija (SDP) osvojila je samo 41 mandat, uprkos predizbornim anketama koje su predviđale izjednačen rezultat s HDZ, a neke čak i pobedu.

Trećeplasirani je desničarski Domovinski pokret sa 16 mandata.

Stranka desnice Most ima osam mandata, a jedno od iznenađenja izbora je dobar rezultat zeleno-leve koalicije Možemo koja ima sedam mandata.

Na osnovu više od 99 odsto obrađenih biračkih mesta, u Sabor ulaze još i liberalna koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom s tri mandata, a po jedan mandat osvajaju Hrvatska narodna stranka i Reformisti.

Tu je i osam poslanika manjina koji se biraju u posebnoj 12. izbornoj jedinici. Od toga su tri srpska i sva tri je osvojila Samostalna demokratska srpska stranka (SDŠ), pa će poslanici u budućem sazivu biti Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Zanimljivo je i da je od ukupno deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, HDZ pobedio u osam, a Restart samo u dve.

Lista HDZ neočekivano je osvojila najviše glasova u I. izbornoj jedinici koja obuhvata centralni deo Zagreba i smatra se uporištem SDP. U toj izbornoj jedinici, HDZ je osvojio 28, 32 odsto glasova, Restart 22, 27 odsto, a zeleno-leva koalicija Možemo, koja je dosad delovala samo u Zagrebu, čak 21, 12 odsto.Izlaznost na izborima bila je svega 46,9 odsto.

Očekuje se da će Plenković, čija je stranka neočekivano ostvarila uverljivu pobedu, relativno brzo sastaviti Vladu budući da će mu do potrebne većine od 76 glasova u Saboru biti dovoljna podrška dosadašnjih partnera, osmoro poslanika manjina i po jedan Reformista i Hrvatske narodne stranke.

Hrvatski mediji ističu da Plenković, koji je bio napadan s desna zbog pozicioniranja stranke u desni centar, može da formira Vladu bez desničarskog Domovinskog pokreta, koji je uoči izbora očekivao da će biti presudan za formiranje vlasti.

Pritom su tražili da Plenković odustane od mesta premijera i prekid saradnje s manjinskim poslanicima, posebno srpskim.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side