HDZ osvojio većinu u 12 gradova, SDP u pet
22.05.2017 Zagreb

HDZ osvojio većinu u 12 gradova, SDP u pet

HDZ osvojio većinu u 12 gradova, SDP u pet Foto: Beta/Hina/Lana Slivar Dominic
Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je na lokalnim izborima većinu u 12 velikih gradova, Socijaldemokratska partija (SDP) u pet, dok Istarski demokratskih savez (IDS) i Stranka rada i solidarnosti imaju većinu u po jednom gradskom veću, kao i dve nezavisne liste, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povereništva.

Kako prenosi Hina, HDZ ima većinu u gradskim većima Krapine, Virovitice, Vukovara, Požege, Bjelovara, Karlovca, Gospića, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, dok je SDP najviše zastupnika osvojio u gradskim većima Rijeke, Osijeka, Čakovca, Koprivnice i Siska. IDS ima većinu u Gradskom veću Pule, a Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Nezavisna lista Mirka Duspare, dosadašnjeg gradonačelnika, osvojila je najviše glasova u Gradskom veću Slavonskog Broda, a lista Ivana Čehoka, nekadašnjeg gradonačelnika, u gradskom veću Varaždina.

Među većim gradovima, u prvom krugu su izabrana četiri gradonačelnika iz redova HDZ-a - Vukovara, gde je sa 61 odsto glasova potvrđen dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava (HDZ-HKS), kao i gradonačelnik Virovitice Ivan Kirin (HDZ-HSLS-HSP AS) sa osvojenih 60 odsto glasova. Gradonačelnik Krapine (HDZ, A-HSS 1904-HSS-ZDS) Zoran Gregurović osvojio je 58 posto glasova, a novi zadarski gradonačelnik Branko Dukić (HDZ-HSP AS,HSU, Hrast) izabran je sa 51 posto glasova.

U prvom krugu lokalnih izbora Stjepan Kovač, kandidat SDP-HSS-HSU-MDS-Laburisti izabran je za gradonačelnika Čakovca sa 56 odsto glasova, dok će gradonačelnik Pule i dalje biti Boris Miletić (IDS-HNS-ISU-PIP-Zeleni) pošto je u prvom krugu osvojio 51 odsto glasova.

Novi gradonačelnici ostalih velikih gradova znaće se posle drugog kruga izbora, u kojem će u Zagrebu snage odmeriti dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić (SRSMB) sa osvojenih 30 odsto glasova i Anka Mrak Taritaš (HNS-SDP-HSS-HSU-NH-SU) koja je osvojila 24 odsto.

U Splitu u drugi krug idu bivši gradonačelnik Željko Kerum (HGS,PG-NG) sa osvojenih 30 odsto i Andro Krstulović Opara (HDZ), koji je dobio 26 posto, a u Osijeku Ivica Vrkić, kojeg podržava SDP, sa osvojenih 37 posto, i kandidatkinja HDZ-a Ivana Šojat sa osvojenih 17 odsto. U drugom krugu u Rijeci su dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP-PGS-HSU-IDS-Laburisti-SDSS,HSS), sa 40 odsto glasova, i nezavisni kandidat Hrvoje Burić sa 17 odsto.

U Velikoj Gorici će se sučeliti sadašnji gradonačelnik i kandidat koalicije HDZ-HSLS-HSU Dražen Barišić sa dobivenih 46 odsto i Aleksandar Horvat ispred koalicije SDP-HSS-Laburisti sa 17 odsto glasova.

HDZ-ovac Mato Franković ulazi u drugi krug za dubrovačkog gradonačelnika sa osvojih 32 posto protiv Valentina Dujmovića, kandidata koalicije HNS-HSLS koji je osvojio 11 posto.

U Sisku će se u drugom krugu naći dosadašnja gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, kandidatkinja koalicije SDP-Laburisti-HŠ Braća Radić, sa 46 posto glasova ,i Franjo Šaban ispred koalicije HDZ-HKS-HSLS-HSP AS sa 30 posto glasova.

Sa osvojenih 41 posto glasova u prvom krugu, nezavisni kandidat Ivan Čehok borriće će se za mesto gradonačelnika Varaždina sa kandidatom koalicije SDP-HNS-HSS-HSU-Laburisti Alenom Kišićem, koji je osvojio 22 posto. Takođe nezavisni kandidat i dosadašnji gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, sa osvojenih 42 posto glasova, izlazi protiv Hrvoja Špicera (HDZ-HSP-HDSSB-SU) koji je osvojio 32 posto.

U Koprivnici u drugi krug ulaze dosadašnji gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP, HSS, HNS, HSU, Laburisti) sa 48 posto glasova i Krešimir Papac (HDZ, Mreža) sa 31 posto glasova.

Gradonačelnika Požege birači će birati u drugom krugu između Darka Puljašića (HDZ), koji je osvojio 45 posto glasova, i Zdravka Ronka (SDP) sa osvojenih 25 posto, dok će se u Bjelovaru za gradonačelničko mjesto boriti Dario Hrebak (HSLS-HSS) sa 27 odsto i Davorin Posavec (SDP-HSS-Orah-HSS braće Radić-HDSS-Damir Bajs NL) sa 25 posto.

HDZ-ovac Željko Burić i dosadašnji gradonačelnik Šibenika, koji je osvojio 48 posto glasova, ide u drugi krug s Josipom Živkovićem, kandidatom koalicije SDP-HSS-HSU, koji je dobio 15 posto.

U Karlovcu će u drugom krugu biti Damir Mandić (HDZ-HSLS) sa osvojenih 42 posto i nezavisni kandidat Davor Petričić, koji je dobio 20 odsto glasova, dok će se u Gospiću Petar Krmpotić (HDZ-HSS-HSP AS) sa osvojenih 44 posto naći u drugom krugu suočiti s Karlom Starčevićem (HSP) koji je dobio 42 posto glasova.  

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side