08.03.2019 Sarajevo

Han sa članovima Predsedništva BiH: Rešite slučaj ubistva Davida Dragičevića

Han sa članovima Predsedništva BiH: Rešite slučaj ubistva Davida Dragičevića Foto: Beta / AP
Evropski komesar za proširenje Johanes Han sugerisao je članovima Predsedništva BiH da slučaj ubistva 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića istraže u potpunosti i bez odlaganja.

Han je Miloradu Dodiku, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću tokom nedavnog sastanka u Briselu ;sugerisao da se ovaj slučaj istraži u potpunosti, bez daljnjeg odugovlačenja uz poštovanje svih međunarodnih standarda, objavilo je Radio Sarajevo.

Kako se navodi, iz kabineta potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa naglašeno je da su sloboda izražavanja i sloboda govora ključni za funkcionisanje jednog demokratskog društva.

"Poštovanje vladavine prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda je preduslov za svaku državu koja ima ambicije da postane deo EU. Ovi problemi će biti u centru pažnje mišljenja komisije kada je u pitanju članstvo BiH u EU", navodi Radio Sarajevo.

Dodaje se da su iz Hanovog kabineta saopštili da će nastaviti da pomno prate situaciju i posebno trenutnu istragu, kao i rezultate rada pravosuđa.

David Dragičević je nestao 18. marta prošle godine, a njegovo telo nađeno je šest dana kasnije, 24. marta, na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Porodica Dragičević tvrdi da je Davidovo ubistvo planirano i da su ga oteli, a potom ubili pripadnici MUP RS.

Roditelji Davida Dragičevića odlučili su da 12. marta ekshumiraju njegovo telo u Banjaluci i da ga po drugi put sahrane u mestu blizu Beča, gde živi Davidova majka Suzana Radanović.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, ranije je rekao da neće dozvoliti da telo njegovog sina počiva u, kako je kazao, "zločinačkoj državi".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side