14.06.2018 Brisel

Han: Reakcija Ivanova na sporazum Atine i Skoplja neprikladna

Han: Reakcija Ivanova na sporazum Atine i Skoplja neprikladna Foto: prtscr ytb
Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da je neprikladno da šef države odbija da razgovara sa premijerom i šefom diplomatije i pozvao makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da preuzme odgovornost.


Ivanov je juče napustio sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom koji su došli da ga informišu o sporazumu Atine i Skoplja. On je rekao da neće potpisati sporazum koji je štetan po zemlju.

"Mislim da su premijer i ministar spoljnih poslova u potpunosti poštovali ustavne smernice i mogu samo da pozovem predsednika da hitno preuzme odgovornost. To nije stvar prihvatanja, u demokratiji se očekuje da ljudi razgovaraju i slušaju jedni druge... Predsednik, neposredno izabran, ima poseban položaj i odgovornost i trebalo bi da bude svestan toga...", rekao je Han u intervjuu makedonskoj agenciji MIA.

Upitan da prokomentariše stav makedonske opozicije koja je najavila da će se na referendumu usprotiviti sporazumu Han je rekao da taj sporazum treba pažljivo proučiti i pozvao opoziciju da razgovara sa Vladom.

"Treba razgovarati s Vladom jer je reč o temi od nacionalnog interesa koja neposredno utiče na budućnost zemlje i njenu evroatlantsku perspektivu. Nije bila mala prepreka, bila je planina i sada je uklonjena", dodao je.

Han je rekao da "svi treba da budu svesni istorijske dimenzije i dugoročnog uticaja" postignutog sporazuma na "razvoj zemlje i životnih uslova i mogućnosti za građane".

U intervjuu agenciji MIA evropski komesar za proširenje izrazio je očekivanje da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora sa EU.

"Ukoliko ovo sada bude potpisano i dogovoreno, to će uticati na zaključke Saveta EU", rekao je.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side