17.07.2018 Skoplje

Han pozvao Makedonce da glasaju na referendumu i pokažu zrelost

Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju građane Makedonije da glasaju na referendumu, čiji uspeh otvara put za početak pregovora sa Unijom i za ulazak u NATO.

"Uspešan referendum će pokazati zrelost vaše zemlje. Vrata EU su za Makeoniju širom otvorena i od vas zavisi da li ćete to iskorisiti ili ne. Na vama je da odlučite o budućnosti vaše zemje", rekao je Han na konfereciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Posebno, kako je istakao, mladi ljudi treba da učestvuju na referendumu, da im se ne bi desilo da bude doneta odluka koja nije uvek u korist mladih, kao što se desilo u Velikoj Britaniji sa Bregzitom. "Treba da znate da je svaki glas važan", rekao je Han.

Evropski komesar za proširenje je prethodno prisustovao sednici Vlade Makedonije i označio početak procesa skrininiga i priprema za početak pregovora za članstvo u EU u junu 2019.

Han je ponovio stav EU da je Dogovor sa Grčkom, kojim se rešava dugogodišnji spor oko imena Makdonije, "doprinos prosperitetu, miru i stabilnosti, ne samo u Makedoniji, već u celom regionu".

Makedonska opziciona partiija VMRO DPMNE se protivi tom dogovoru, kojim se predviđa promena imena države u Severna Makdonija i još nije odlučila da li će podržati referendum, koji bi bez ućešća najveće opzicione partije mogao propasti zbog visokog cenzusa.

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je da danas počinje konsultacije za sazivanje novog liderskog sastanka za prevazilaženje razlika oko pripreme referenduma, koji sledi.

“Svi treba da ostanemo posvećeni ovom trenutku, da pomognemo ovaj proces, kao što je ukazao evrokomesar, za dobrobit građana Makedonije, ali i naših partnera u EU”, rekao je on. 

Zaev je dodao da će najverovatnije za sutra uveče sazvati liderski sastanak da bi bili ubrzani procesi oko pripreme referenduma, koji je, prema ranijim najavama, planiran za kraj septembra ili početak oktobra.

Johanes Han koji je u jednodnevnoj poseti Skoplju danas će se sastati i sa liderom naveće opzicioone partije VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, nakon čega će otputovati za Tiranu.

Vlada Makdonije je na današnjoj sednici, kojoj je prisustvovao i Han, donela odluku sa kojima se započinje skrining proces za pripremu početka pristupnih pregovora sa EU. Za glavnog pregovrača imenovan je vice-premmijer za evropska pitanja Bujar Osmani, a za tehničkog pregovarača Bojan Maričić, savetnik makedonskog premijera.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side