Han: Lideri u BiH da ispoštuju sporazum o formiranju vlasti
21.08.2019 Beograd

Han: Lideri u BiH da ispoštuju sporazum o formiranju vlasti

Han: Lideri u BiH da ispoštuju sporazum o formiranju vlasti Foto: prtscr ytb
Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH treba da ispoštuju dogovor o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini koji su potpisali.

"Deset meseci posle izbora građani BiH i Evropska unija s pravom očekuju formiranje vlade radi napretka u neophodnim reformama i na evropskom putu. Lideri u BiH su 5. avgusta odredili rok od 30 dana (za formiranje vlade). Oni treba da ispoštuju preuzetu obavezu kako bi zadržali kredibilitet", naveo je Han na Tviteru.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli su 5. avgusta dogovor o principima za formiranje vlasti na nivou BiH, koji predviđa da Savet ministara BiH bude formiran u roku od 30 dana.

Članovi Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, juče su se dogovorili da otkažu obe sednice tog tela, na kojima je trebalo da se glasa o Godišnjem nacionalnom prograu (ANP) za NATO i imenovanju mandatara za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Dodik je rekao da bi glasao protiv ANP-a koji znači aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), dok su Komšić i Džaferović ranije izjavili da bi u tom slučaju glasali protiv imenovanja kandidata SNSD-a Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side