Han: EK spremna da dostavi misljenje o odgovorima na Upitnik, ali samo ako se u BiH formira vlast
28.03.2019 Sarajevo

Han: EK spremna da dostavi misljenje o odgovorima na Upitnik, ali samo ako se u BiH formira vlast

Han: EK spremna da dostavi misljenje o odgovorima na Upitnik, ali samo ako se u BiH formira vlast Foto: prtscr ytb
Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas u Sarajevu da je Evropska komisija spremna dostaviti mišljenje o odgovorima na Upitnik do kraja maja, ali pod uslovom da se formira vlast u BiH.

"Naše ambicije su da do kraja maja objavimo mišljenje, ali pod uslovom da se formira vlast na nivou BiH, ali i u Federaciji BiH", naveo je Han na konferenciji za novinare.

On je podsetio da BiH nije dala odgovore na 22 pitanja, dodavši da u BiH treba da bude formirana vlast koja će raditi na sprovođenju svih reformi iz pitanja.

Evropski komesar je posle niza sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima političkih stranaka u BiH kazao da je razgovarano i o socio-ekonomskoj agendi.

"Stava smo da se moraju stvarati bolje prilike da se privuku kompanije u BiH i da sami građani budu spremni da preuzmu rizik i otvaraju firme", rekao je Han.

On je naglasio da je zamolio vlasti u tehničkom mandatu da rešavaju neke od pitanja, za koje smatra da su urgentna, navodeći da se dve godine čeka imenovanje kontakt osobe za EUROPOL ispred BiH.

"Važno je bilo da dobijem direktna saznanja o svim dešavanjima od onih koji su time pogođeni. Kolega Rajnhard Pribe će sledeće sedmice doći u BiH i direktno će se baviti pitanjima unapređenja vladavine prava", kazao je dalje Han.

On se danas sastao i sa Suzanom Radanović, majkom ubijenog mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, i Murizom Memićem, ocem ubijenog mladića iz Sarajeva Dženana Memića, koji su nezadovoljni radom pravosudnih institucija u ova dva slučaja.

Han je rekao da će se na osnovu ocene, koju će dati Pribe o pravosuđu u BiH, napraviti izveštaj u kojem će se navesti mere koje treba poduzeti.

Evropski komesar još je kazao da su smrt Davida Dragičevića i Dženana Memića dve užasne tragedije, te da se i na tim slučajevima trebaju utvrditi nedostaci u pravosuđu BiH.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side