20.01.2020 Banja Luka

Grupa Pravda za Davida: Imenovanje Ćuluma za direktora policije je novi šamar vladavini prava u BiH

Grupa Pravda za Davida: Imenovanje Ćuluma za direktora policije je novi šamar vladavini prava u BiH Foto: PrtScn
Predlog da aktuelni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum bude imenovan za direktora državne Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predstavlja još jedan šamar vladavini prava u BiH, saopšteno je iz grupe "Pravda za Davida".

"To je ujedno i poruka građanima ove zemlje da onima koji krše zakon i osnovna ljudska prava sledi nagrada", navodi se u saopštenju.

Iz ove grupe, koja je osnovana radi otkrivanja ubica i nalogavaca ubistva 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke u martu 2018. godine, zahtevaju od poslanika Predstavničkog doma parlamenta da ne prihvate Ćulumovo imenovanje, te da tako "bar malo vrate nadu u pravdu građanima ove zemlje".

"Umesto da, zbog svega što se dešavalo i dešava u predmetu Dragičević, bude smenjen sa pozicije direktora Policije RS i trajno bude udaljen iz bezbednosne zajednice, Ćulumu se novom funkcijom valjda odaje priznanje za revnosno kršenje zakona, posebno ljudskih i građanskih prava, od policije na čijem je čelu", naglašeno je u saopštenju.

Iz grupe "Pravda za Davida" istakli su da "ovo nije prvo nagrađivanje za nerad, nečinjenje i, po sudu mnogih, zataškavanje ubistava", dodavši da su da su inspektori MUP-a RS koji su bili uključeni u slučaj Dragičević, Darko Ilić i Siniša Kostrešević, u januaru prošle godine imenovani za savetnike ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

"Darko Ćulum je direktor iste one policije koja je održala sramnu konferenciju za novinare gde je gotovo 'zaključen' slučaj Dragičević i zbog koje su građani izašli na ulicu. Tu istu konferenciju za novinare su posle mnogi, uključujući i predstavnike vlasti, nazvali 'greškom'. Šta je direktor policije preduzeo po tom pitanju", ističe se u saopštenju.

Iz grupe "Pravda za Davida" još su naveli da je Ćulum direktor policije koja se 25. decembra 2018. godine "brutalno obrušila na goloruk narod", koji je tražio istinu i pravdu za ubijenog mladića.

"Umesto da hapse ubice, policija je hapsila roditelje ubijenog Davida. Nakon 25. decembra 2018. godine usledilo je maltretiranje tih istih građana. Policija nad ljudima sprovodi represiju, kršeći osnovna ljudska prava garantovana Ustavom", stoji u saopštenju.

Iz grupe "Pravda za Davida" su naveli da su 25. juna prošle godine Okružnom sudu u Banjaluci podneli Zahtev za zaštitu Ustavom garanatovanih prava, koja su ugrožena postupanjem policijskih službenika, ističući da je zahtev podnet upravo protiv direktora policije Darka Ćuluma.

"Do dana današnjeg nema odluke suda, iako zakon propisuje da u takvoj vrsti postupaka sud treba hitno da reaguje. Iz istih razloga je i Transparensi Internešnel BiH pre više od godinu dana protiv više pripadnika policije RS podnio dve krivične prijave. Do danas nema odgovora iz Tužilaštva", naglašava se u saopštenju.

Iz gupe su ocenili da je sam predlog da se Ćulum imenuje za direktora SIPA, "uvreda za sve građane", dodavši da će, ako ne odustane od imenovanja Ćuluma na tu poziciju, pozvati građane i celu domaću i međunarodnu javnost da pomognu u "sprečavanju ovog sramnog poteza".

U saopštenju se navodi da je predlog da Ćulum bude imenovan za direktora SIPA "plod stranačkog dogovora Milorada Dodika (SNSD) i Fahrudina Radončića (SBB)", iako bi funkcija direktora SIPA, kao i drugih policijskih agencija, po zakonu morala biti profesionalna i lišena svakog partijskog uticaja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side