13.06.2018 Moskva

Grčki ministar u Moskvi: Rešeno s Makedonijom, prelazimo na rešenje s Albanijom

Grčki ministar u Moskvi: Rešeno s Makedonijom, prelazimo na rešenje s Albanijom Foto: prtscr ytb
Završili smo sa iredentističkih problemima Skoplja, rekao je danas u Moskvi ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas i dodao da se nada da će se "na pravi način" rešiti i kiparsko pitanje.


Kocijas je na zajedičkoj konferenciji za novinare posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejom Lavrovom - prenosi grčki sajt "Proto tema" - rekao da su teme razgovora bila međunarodna pitanja, Kipar i proširenje bilateralnih odnosa.

Na pitanje novinara o sporazumu premijera Grčke i Makedonije o rešavanju spora oko naziva, Kocijas je odgovorio: "Rešili smo problem koji je u stvari postojao 70 godina. Deo kulture našeg regiona je da se svađamo oko naziva. Ovim sporazumom smo okončali problem iredentizma kojeg je bilo".

Dodao je da su sada, "pošto je to rešeno", na redu nerešena pitanja s Albanijom.

Kocijas je rekao "u procesu smo rešavanja pitanja koja već decenijama postoje sa Albanijom" i "pre no što odem na odmor, završiću to. U suprotnom, nema odmora".

"Nadam se da ćemo na pravi način ponovo otvoriti problem Kipra i rešiti i njega. To je teži problem od ostala dva (Makedonija, Albanija) jer smo u ta dva mi (Grčka) veća država, odlučna da se to reši", rekao je grčki ministar i dodao da će sada, pošto je Grčka izašla iz finansijske krize, biti stabilnosti na Balkanu u korist razvoja svih.

Kocijas je citirao stih iz pesme grčkog pesnika s početka 20. veka, Konstandinosa Kavafisa "Čekajući varvare", i dodao: "Srećan sam što smo rešili problem, ali neki profesionalci za probleme se sada pitaju šta će biti s njima, ...jer više nema varvara".

O sporazumu Atina-Skoplje, Lavrov je rekao da je on "uvek govorio da je rešenje mora da se postigne bez pritisaka rokovima spolja, moraju ga podržati oba naroda i mora odgovarati njihovim interesima".

"Nadam se da je dogovor takav", napomenuo je ruski ministar.

Lavrov je rekao novinarima da su odnosi Rusije i Grčke "ojačani u oblasti energetike, investicija, trgovine i nauke", a danas su razgovarali o "načinima da se proširi pravni okvir naših kontakata", i o "Godini turizma" u Rusiji i Grčkoj, koja je u toku.

"Nastavićemo saradnju u međunarodnim organizacijama. Verujemo da je potreban konsolidacija dijaloga EU i Rusije i naći ćemo načine da ga podignemo na viši nivo", rekao je Lavrov.

"U četiri oka" Lavrov i Kocijas su razgovarali o političkom i vojnom stanju sveta i o "povećanju aktivnosti NATO-a i SAD u blizini ruske granice".

"Tražimo od naših partnera u NATO da poštuju međunarodno pravo i dogovore", rekao je Lavrov.

U vezi s kiparskim pitanjem ruski ministar je rekao da stav Moskve "ostaje u korist univerzalnog rešenja koje će zadovoljiti interese svih strana" i dodao da "problemi na Balkanu moraju biti rešeni u skladu s međunarodnim pravom".

Kako je objasnio, on i njegov grčki kolega dele stavove o krizama na Bliskom istoku, o Južnoj Africi i Siriji.

Kocijas je pozvao Lavrova da septembra dođe u Atinu radi pripreme putovanja grčkog premijera u Moskvu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side