Grčka pozvala na reviziju sporazuma EU i Turske o migrantima
04.10.2019 Atina

Grčka pozvala na reviziju sporazuma EU i Turske o migrantima

Grčka pozvala na reviziju sporazuma EU i Turske o migrantima Foto: Beta / AP
Grčki premijer Kirijakos Micotakis je danas pozvao Tursku da "kontroliše" ponovo pojačan priliv migranata u Grčku, i zatražio reviziju sporazuma Ankare i Evropske unije iz 2016. koji je trebalo da omogući lakše vraćanje u Tursku migranata koji ne dobiju azil.

"Turska treba da preuzme svoju odgovornost i kontroliše priliv migranata u Egejskom moru", rekao je konzervativni grčki premijer u raspravi u Skupštini Grčke o migrantskom pitanju.

On je rekao da ne bi trebalo da se ostavi utisak da Turska profitira od ove situacije iz geopolitičkih razloga.

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, gde je više od četiri miliona izbeglica, mahom iz Sirije, upozorio je početkom septembra da će dozvoliti novi talas da krene ka EU ako ne dobije više međunarodne pomoći.

Ankara želi da se u Siriji formira "zona bezbednosti" gde bi ti migranti mogli da se vrate.

Dolaskom čak i stotina migranata na dan sa obližnje turske obale, pritisak na Grčku se pojačava, i ona je prvi put od 2016. godine postala glavno mesto ulaska migranata i izbeglica u Evropu.

Zbog toga su prenatrpani kampovi u pet centara na grčkim ostrvima u Egejskom moru, formirani na osnovu zajedničke deklaracije EU-Ankara iz marta 2016. godine kojom se tada znatno ograničio njihov dolazak u Evropu.

Po toj deklaraciji, Atina može da vrati u Tursku one kojima je odbijen azil, pod uslovom da su i dalje nalaze na grčkim ostrvima, da nisu prebačeni u kontinentalni deo Grčke.

Micotakis je zatražio da i migranti koji se nalaze u kontinentalnom delu mogu da budu vraćani u Tursku. On je ponovio da je migrantsko pitanje evropsko i zatražio ažuriranje deklaracije EU-Ankara da bi se omogućilo vraćanje u Tursku migranata bez dokumenata koji su bili prebačeni u kontinentalni deo Grčke.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side