Grčka najavila delimični karantin od utorka
31.10.2020 Atina

Grčka najavila delimični karantin od utorka

Grčka najavila delimični karantin od utorka Foto: Beta / AP
Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je delimični karantin od utorka u borbi protiv drugog talasa Kovida-19, sa noćnim policijskim časom i zatvaranjem barova, restorana i sportskih sala na mesec dana u Atini i drugim gradovima u zemlji.

"Nije zatvaranje kao proletos," rekao je premijer u današnjem televizijskom obraćanju naciji.

"Mere će početi u 6.00 u utorak po lokalnom vremenu, a kretanje će biti zabranjeno posle ponoći do 5.00 ujutro", rekao je Micotakis.

Za razliku od karantina u martu škole, hoteli, frizerski saloni i trgovine će ostati otvorene širom zemlje, rekao je premijer, ali će univerziteti raditi na daljinu.

"Potpuno zatvaranje bi naškodilo ekonomiji i društvu" rekao je Micotakis, u podsećanju na teške ekonomske posledice zatvaranja uvedenog u Grčkoj tokom šest nedelja na proleće.

Restorani će biti zatvoreni sem za isporuke hrane. Biće zatvoreni bioskopi, muzeji, pozorišta, klubovi, barovi i kafei u najteže pogođenim oblastima u glavnom gradu Atini i u Solunu, kao i u drugim zonama koje se smatraju da su pod povećanim rizikom.

Micotakis je naglasio da sada treba delovati s obzirom na porast broja slučajeva zaraze korona virusa poslednjih nedelja da odeljenja intenzivne nege ne bi bila preplavljena.

Predviđeno je da mere traju mesec dana u nastojanju da Božić ne bude pogođen, rekao je on.

Grčka je zbog porasta zaraze prošle nedelje uvela policijski čas između 22.30 i 3.00 na dve nedelje u Atini i Solunu, dva grada najteže pogođena korona virusom i gde živi gotovo polovina stanovništva te zemlje.

Grčka je i dalje manje pogođena epidemijom od svojih evropskih partnera, beleži ukupno 37.000 slučajeva zaraze od izbijanja epidemije krajem februara, i 620 umrlih.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side