Izlazna anketa: Ubedljiva pobeda Johanisa na predsedničkim izborima u Rumuniji
24.11.2019 | 19:10h ► 21:10h Bukurešt

Izlazna anketa: Ubedljiva pobeda Johanisa na predsedničkim izborima u Rumuniji

Izlazna anketa: Ubedljiva pobeda Johanisa na predsedničkim izborima u Rumuniji Foto: Beta / AP
Predsednik Rumunije Klaus Johanis ubedljivo je danas pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Konzervativac Johanis osvojio je 66,5 odsto glasova, a doskorašnja premijerka, kandidatkinja Socijaldemokratske partije Vijorika Dančila 33,5 odsto, objavila je organizacija IRES koja je sprovela izlaznu anketu.

U prvom krugu izbora pre dve nedelje, Johanis je osvojio 37,8 odsto glasova, a Dančila 22,2 odsto.

Zvanični preliminarni rezultati izbora očekuju se kasnije večeras.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta.

Johanis je obećao nastavak borbe protiv korupcije i jačanje vladavine prava u zemlji sa 19,4 miliona stanovnika.

On je danas kazao da je glasao "za modernu, evropsku, normalnu Rumuniju", dok je Dančila obećala "više angažmana, rada i posvećenosti rumunskom narodu".

 

Građani Rumunije danas glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora

Građani Rumunije danas glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, na kojima se konzervativni predsednik Klaus Johanis bori za drugi mandat protiv kandidatkinje Socijaldemokratske partije Vijorike Dančile, doskorašnje premijerke.

U prvom krugu izbora pre dve nedelje, Johanis je osvojio 37,8 odsto glasova, a Dančila 22,2 odsto.

Birališta se zatvaraju u 20 časova po centralnoevropskom vremenu.

Johanis, koji obećava nastavak borbe protiv korupcije, rekao je danas da je glasao za "modernu, evropsku, normalnu Rumuniju", dok je Dančila obećala "više angažmana, rada i posvećenosti rumunskom narodu".

Parlament je 10. oktobra izglasao nepoverenje Dančilinoj vladi, koja se našla pod teretom optužbi za korupciju i kritika Evropske unije zbog pravosudnih reformi, koje se tumače kao ugrožavanje vladavine prava i nezavisnosti sudija.

Poslanici su 4. novembra izglasali novu, manjinsku vladu na čelu s Ludovikom Orbanom iz Nacionalne liberalne stranke, na čijem je čelu ranije bio Johanis.

Johanis se često sukobljavao s Dančilom i njenom partijom zbog pravosudnih reformi i drugih zakona. Opozicija i kritičari vlade brinu zbog ublažavanja antikorupcijskih zakona, zahvaljujući kojima su prethodnih godina podignute optužnice protiv nekoliko desetina osoba, među kojima su članovi vlade, poslanici i jedan rumunski član Evropskog parlamenta.

Gnev javnosti rezultirao je i čestim, masovnim antikorupcijskim protestima u Bukureštu i drugim gradovima.

Očekuje se da bi Johanis i Orban, koji imaju iste ideološke korene i vrednosti, zajedno radili na jačanju mera u borbi protiv korupcije.

Iako je članica EU od 2007. godine, u Rumuniji je rašireno siromaštvo, a više od 25 odsto stanovništva živi s manje od 5,5 dolara na dan, pokazala je prošlogodišnja studija Svetske banke.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side