16.03.2019 Podgorica

Građani Crne Gore traže promene: Novi protest 23. marta

Nekoliko hiljada građana protestovalo je peti put u poslednjih mesec i po dana u Podgorici i s mirne šetnje ponovo zatražilo oslobađanje "zarobljenih institucija i korenite promene sistema koji ne služi građanima".

Šetnja centrom grada završena je mirno, a nova je zakazana za 23. mart.

"Možemo li se ujediniti protiv onih koji su privatizovali našu državu. Džaba tražite greške organizacionog odbora ali mi večeras zajedno znamo šta želimo i kako ćemo do slobode doći", kazao je jedan od organizatora protesta, predstavnik građanske inicijative "Odupri se" Džemal Perović.

Govornici, građanski aktivisti i večeras su ponovili da protestima traže "funkcionalnu državu koja služi građanima", ukazali na "pljačku" državnih resursa i poručili da Crnoj Gori "treba sistem koji će garantovati sigurnost, a ne strah."

Profesor istorije Petar Glendža je poručio da su državi potrebne suštinske reforme i pozvao opoziciju da "menja način delovanja i drugačije bira prioritete".

Građani su uzvikivali "Ostavke", "Mi smo država", "Milo lopove", "Studenti oduprite se" i nosili transparente sa likovima Če Gevare i Mahatme Gandija.

Posebno su se performansom obratili vrhovnom državnom tužiocu Milivoju Katniću i lutkom u njegovom liku sa percima luka na vrhi glave i porukom "Luko Kaznić"

To je odgovor Katniću na nedavnu izjavu da je građanima "bolje da sade luk" nego što protestvuju.

Organizatori protesta traže ostavke kompletnog državnog vrha, a među njima i tužioca Katnića.

Na skupu nije bilo stranačkih, niti državnih zastava.

Proteste podržava veći deo opozicije i deo je danas ranije na Cetinju organizovao protest sa sličnim porukama.

Protesti su pokrenuti nakon izbijanja afere "Koverat", nelegalnog finansiranja vladajuće DPS Mila Đukanovića.

 

Policija: Više osoba gađalo kamenicama i vređalo policajce u Podgorici

Crnogorska policija saopštila je da je tokom večerašnjeg građanskog protesta u Podgorici više osoba vređalo i kamenicama gađalo policijske službenike i objekte koje obezbeđuju.

Uprava policije navodi da nije bilo povređenih policajaca, ali i poručila da "neće tolerisati nasilje".

U Podgorici je večeras održan peti građanski protest u poslednjih mesec i po dana kojim se traži promena sistema, "oslobađanje zarobljenih institucija" i ostavke najviših državnih funkcionera.

Šetnja, koju organizuje građanski pokret "Odupri se", održana je u centru grada i okupljenih nekoliko hiljada građana je prošetalo pored zgrada državnig tužilaštva, skupštine, predsedništva i vlade, uzvikujući "Ostavke" i "Mi smo država".

"Svako najavljeno javno okupljanje policija snima, shodno zakonu, te će policijski službenici, osim analize snimaka, preduzeti i druge mere i radnje u cilju identifikovanja lica koja su izvršila navedene radnje na štetu policijskih službenika i institucija sistema", navela je Uprava policije nakon večerašnjeg skupa.

Policija dodaje da "neće tolerisati napade na policijske službenike, kao ni bilo koji drugi vid nasilja nad građanima, imovinom i institucijama".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side