Grabar-Kitarović: Hrvatska policija u zaštiti hrvatske granice postupa zakonito
16.07.2019 Zagreb

Grabar-Kitarović: Hrvatska policija u zaštiti hrvatske granice postupa zakonito

Grabar-Kitarović: Hrvatska policija u zaštiti hrvatske granice postupa zakonito Foto: Beta, AP
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da hrvatska policija u kontroli državne granice pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito i humano, a “sredstva prisile prema prekršiocima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri”.

"Oštro odbacujem pokušaj re-interpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, navela je predsednica u pisanoj izjavi povodom pisanja svetskih medija i reakcije Hjuman rajts voča (HRW) na intervju koji je dala za švajcarsku televiziju SRF.

Ona je navela da “hrvatska policija u obavljanju poslova kontole državne granice, samim time i granice EU pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršocima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadataka”.

“To su činjenice koje nikakve igre reči, krivi prevodi ili iz konteksta izvučeni delovi izjava ne mogu i neće promeniti", napisala je Grabar-Kitarović.

HRW je u ponedeljak saopštio da je Grabar-Kitarović u intervjuu za švajcarsku televiziju SRF od 9. jula priznala da hrvatska granična policija nezakonito proteruje migrante u BiH, kao i da u nekim slučajevima primenjuje silu.

Oni su u pismu predsednici Hrvatske tražili da ta zemlja odmah prestane sa nelegalnim proterivanjem migranata i tražioca azila na hrvatsko-bosanskoj granici, u nekim slučajevima silom, i zatražili da od nje da naredi istragu o tome.

Direktor HRW za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson istakao je da je izjava predsednice Hrvatske u suprotnosti sa ranijim negiranjem hrvatskih službenika, ali odgovara nalazima Hjuman rajts voča, agencije UN za izbeglice i drugih organizacija.

"Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Evropske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primenu sile krši nekoliko zakona EU, kao i UN konvenciju o izbeglicama", navodi se u pismu objavljenom na stranicama HRW.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side