Godišnjica studentske pobune protiv diktature u Grčkoj, u povorci i Cipras
17.11.2019 Atina

Godišnjica studentske pobune protiv diktature u Grčkoj, u povorci i Cipras

Godišnjica studentske pobune protiv diktature u Grčkoj, u povorci i Cipras Foto: Beta / AP
Hiljade Grka svih uzrasta su u povorci prošle ulicama Atine na godišnjicu krvavog gušenja studentske pobune protiv vojne diktature 1973. godine, a atmosfera je, kao i uvek tog dana, bila napeta, uz jako prisustvo policije.

Oko 5.000 policajaca, dronovi, helikopteri i vodeni topovi angažovani su pred godišnju povorku kojom se obeležava gušenje provalom tenkova kroz kapije Atinskog univerziteta, poslednjeg uporišta pobune studenata protiv diktature pukovnika, 17. novembra 1973. godine. Ta manifestacija obično preraste u nemire, često nekim aktuelnim povodom, i jer komemoraciju redovno prate nasilne grupe samozvanih anarhista.

Povorke su organizovane i u drugim gradovima Grčke. Ova godišnja manifestacija prva je od izbora u julu konzervativne vlade Kirijakosa Micotakisa, i ukidanje u avgustu zakona kojim je bila zabranjena policijska intervencija na univerzitetima, ukazuje AFP.

Današnja komemoracija priređena je po 46. put, na godišnjicu studentske pobune u Politehničkoj školi u Atini protiv režima pukovnika koje su instalirale i podržavale SAD (1967-1974). Kada su tenkovi upali u univerzitetski kompleks, poginulo je najmanje 24 ljudi, ali konačan broj nije utvrđen jer je vojska odnela njihova tela.

Tokom istorijski važne posete Grčkoj 1999. godine, predsednik Bil Klinton se javno, pred novinarima i TV kamerama, izvinio u ime vlade SAD zbog podrške vojnoj hunti u okviru američke taktike tokom "Hladnog rata". Nekoliko hiljada ljudi otišlo je danas, kao i svakog 17. novembra, do Ambasade SAD u Atini koja ima godinama dograđivano, jako fortifikacijsko, a danas i dodatno policijsko obezbeđenje.

Svakog 17. novembra krvava zastava Grčke koja se u noći gušenja pobune studenata vijorila iznad ulaza Politehničke škole, tradicionalno se nosi na čelu kolone. Demonstranti, kojih je bilo 10.000 prošle godine, redovno koriste ovu priliku da osude "američki imperijalizam", a poslednjih godina su osuđivali i mere štednje koje su međunarodni kreditori, MMF i EU, nametnuli Grčkoj tokom dužničke krize, za koju veruju da je bila izazvana spolja.

Ove godine atmosfera je posebno napeta zbog letošnjeg dolaska na vlast stranke desnice, "Nove demokratije", čiji je najavljeni prioritet bezbednost građana, dok je u prethodno vladajućoj većini populističke "Sirize" bilo i simpatija prema mladim "anarhistima" i osoba koje su bile u njihovim redovima.

U komemorativnoj povorci, uzvikujući parole, je bio i donedavni predsednik Vlade, Aleksis Cipras.

                                                                                                         Foto: Beta / AP

"Pošaljimo dobru poruku na današnji dan godišnjice", pozvao je novi gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis, unuk Konstandinosa Micotakisa, nekadašnjeg premijera iz redova "Nove demokratije", političara koji je doprineo padu centrističke vlade 1965. što je bio politički uvod diktaturu, koji je bio i zatočenik pukovničke hunte, a posle njenog zbacivanja među onima koji su obnavljali demokratsko uređenje u Grčkoj.

Uoči komemoracije, Skupština Grčke je u četvrtak izglasala strože zatvorske kazne za ulično nasilje. Za bacanje "molotovljevih koktela", često tokom demonstracija, kazna je do deset godina zatvora, dvostruko veća nego ranije.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side